Рада з питань свободи слова пропонує розробити регламент взаємодії медіа з органами влади

Рада з питань свободи слова пропонує розробити регламент взаємодії медіа з органами влади

Укрінформ
Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові пропонує створити робочу групу для вироблення алгоритмів взаємовигідної співпраці медіа з комунікаційниками вищих органів влади та розробити регламент, який описуватиме принципи такої взаємодії.

Про це йдеться у переданих Укрінформу рекомендаціях Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові за результатами розгляду ситуації щодо відмови представників фракції партії «Слуга народу» взяти участь в ефірі телепрограми «Зворотний відлік» на Суспільному мовнику.

Як наголошується, Рада з питань свободи слова, вивчивши позиції представників Офісу Президента та творчого колективу програми «Зворотний відлік», розуміє "прагнення редакції до збалансованого й глибокого висвітлення суспільно важливих тем", та водночас "усвідомлює право політичних сил та окремих політиків (але аж ніяк не органів влади) уникати участі в ефірах окремих програм на певних каналах".

У цьому зв'язку Рада закликає політиків "задля підвищення рівня поінформованості суспільства" вдаватися до таких кроків лише як виняток і рекомендує представникам виконавчої та законодавчої гілок влади, а також великого бізнесу "надавати більшої уваги належній підготовці спікерів/спікерок високого експертного рівня для якісного інформування суспільства".

Читайте також: В ОП запевняють, що державні органи не втручаються в роботу журналістів

"Тому Рада не дійшла висновку про те, що в даному конкретному випадку відмова від участі в ефірі ток-шоу, до того ще й озвучена неофіційними особами, може розглядатися як прямий тиск представників влади на діяльність журналістів", - заявили в органі.

Водночас наголошується на існуванні задавненої проблеми відсутності чіткої регламентації взаємодії представників органів влади та парламентських політичних партій із журналістами.

"У зв’язку із цим Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України пропонує свій майданчик для створення робочої групи з представників пресслужб та редакцій ЗМІ, а також медіаекспертів і громадських діячів, котра розробить алгоритми законної та цивілізованої взаємовигідної співпраці медіа із комунікаційниками ОПУ, вищих органів усіх гілок влади. Моніторинг ситуації в країні вказує і на необхідність розробки таких же алгоритмів і у відносинах медіа із бізнесом, представників регіональних ЗМІ з місцевою владою тощо", - переконані у Раді.

Читайте також: Подоляк розповів, звідки Зеленський отримує інформацію

На думку її членів, результатом такої роботи може стати регламент, який описуватиме принципи взаємодії журналістів з тими, чия діяльність становить суспільний інтерес, і який базуватиметься на засадах Кодексу етики українського журналіста, кращих міжнародних практик і національного законодавства. При цьому наголошується, що Рада вітатиме участь вищого керівництва держави у процесі створення цього регламенту, що має стати орієнтиром для органів влади та інших учасників політичного процесу у взаємодії із медіа на основі європейських стандартів та в інтересах українського суспільства.

"Також Рада усвідомлює надзвичайно важливу роль саме Суспільного мовника в медійному просторі країни у справі об'єктивного інформування суспільства з додержанням журналістських стандартів та етичних норм у подачі інформації. Ми пропонуємо провести зустріч Президента та керівництва Суспільного мовлення, на якій обговорити стан реформи", - йдеться у заяві.

Наголошується також, що Рада вбачає необхідність продовження широкої дискусії на всіх рівнях щодо питань реформування Суспільного мовлення.

Читайте також: У «Слузі народу» пояснили, у чому була їхня претензія до Суспільного

Як повідомлялося, 19 жовтня у Фейсбуці з’явився допис ведучої програми «Зворотний відлік» Мирослави Барчук, в якому вона заявила, що «Офіс Президента давно і жорстко контролює присутність на ефірах народних депутатів від фракції «Слуга народу». Окрім того, за її словами, «останнім часом ОП висуває редакції умови і ставить ультиматуми щодо присутності «слуг народу» на ефірах».

У цьому зв'язку радник керівника ОП Михайло Подоляк запевнив, що у влади немає особливого ставлення до Суспільного мовника, а втручання в роботу будь-яких редакцій є нонсенсом.

Президент Володимир Зеленський своєю чергою заявив, що жодних списків учасників телеефірів ОП не узгоджує.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-