Рада розблокувала діяльність агентства, що акредитує виші і «полює» на плагіат

Рада розблокувала діяльність агентства, що акредитує виші і «полює» на плагіат

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила зміни до деяких законів щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

За ухвалення в цілому відповідного законопроєкту "Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти" (№ 6197) проголосували 309 народних депутатів на позачерговому засіданні парламенту у вівторок, 2 листопада, передає кореспондент Укрінформу.

"Законопроєкт розроблено з метою усунення правової колізії в Законі «Про вищу освіту» в частині принципів відбору членів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, а саме: застосування принципів галузевого представництва при відборі до складу Національного агентства представників роботодавців та здобувачів вищої освіти, та дозволяє усунути складну ситуацію, викликану припиненням діяльності Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти", - йдеться у пояснювальній записці.

Читайте також: Шкарлет заявив, що виграв суд у справі про плагіат

Очікується, що ухвалення документа дозволить усунути наслідки, що виникли через рішення Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 13 жовтня 2021 року, та дозволить забезпечити проведення конкурсу з відбору нового складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти та запобігти можливим оскарженням рішень з даного питання у судовому порядку.

Як повідомлялося, 13 жовтня 2021 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду задовольнив касаційну скаргу кандидата в члени НАЗЯВО і скасував рішення конкурсної комісії з відбору членів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти від 5 грудня 2018 року про визнання обраними 22 членів НАЗЯВО.

Скасовуючи вказані рішення, Верховний Суд дійшов висновку, що конкурсний відбір членів НАЗЯВО відбувся з істотними порушеннями процедури, що безпосередньо вплинули на його результати.

Читайте також: МОН розробляє стратегію розвитку вищої освіти на 10 років

Зокрема, суд зазначив, що склад НАЗЯВО формується з дотриманням принципів гендерного балансу та галузевого представництва. Однак конкурсна комісія, на думку ВС, не враховувала галузі знань представників, які обиралися за квотою всеукраїнських об'єднань організацій роботодавців та за квотою здобувачів вищої освіти, представником якої був позивач.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-