Пандемія принесла медіаспільноті нові виклики – місія ООН

Пандемія принесла медіаспільноті нові виклики – місія ООН

Укрінформ
Пандемія COVID-19 принесла представникам ЗМІ нові виклики – це погрози онлайн.

Про це сказав заступник голови моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Бенджамін Моро на громадських слуханнях з питань захисту прав журналістів у Національній спілці журналістів України (НСЖУ), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Від початку пандемії COVID-19 ми спостерігаємо більше ситуацій, коли представники ЗМІ та медіафахівці стикаються з погрозами онлайн, які є передвісниками фізичних. Онлайн погрози часто залишаються без відповіді, і це підживлює почуття безкарності, що призводить до збільшення кількості нападів, а це знеохочує медіа повідомляти по чутливі теми», - сказав Моро.

За його словами, у деяких випадках, зафіксованих місією, жертви, які отримали такі погрози онлайн, не повідомляли про них поліцію, хоча законодавство України чітко передбачає додатковий захист для журналістів, бо погроза журналісту є окремим злочином, що зафіксовано у Кримінальному кодексі. Проте жертви часто скептично ставляться до ефективності реагування правоохоронців на такі випадки.

Читайте також: Злочини проти журналістів: Венедіктова розповіла представникам ОБСЄ про розслідування

«Наш меседж чіткий – треба повідомляти про такі погрози. Ми закликаємо і поліцію реагувати відповідно. Щоб запобігти погіршенню ситуації у цьому питанні», - сказав Моро.

За його словами, Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні вважає, що основною загрозою для безпеки журналістів в Україні є безкарність осіб, котрі скоїли злочини проти представників преси.

Моро позитивно відзначив дії правоохоронних органів та генпрокурора у деяких справах, зокрема, справі нападу на журналістів «Схеми» з боку працівників банку. Розслідування відбулось дуже швидко, особи, які брали участь у нападі, були швидко притягнуті до відповідальності. «Такі дії поліції – це гарантування безпечної роботи журналістів. Такі дії знеохочують порушників від скоєння нових нападів», - наголосив Моро.

Читайте також: Напад на «Схеми»: Наглядова рада Укрексімбанку звільнила Мецгера

Він також нагадав, що за вбивства журналістів Вадима Комарова і Павла Шеремета, Олеся Бузини ще ніхто не поніс відповідальність. Причини різні, але загалом це створює стримувальний ефект, зокрема для тих, хто опікується розслідуваннями чутливих тем.

2 листопада Національна спілка журналістів України проводить щорічні громадські слухання з питань захисту прав журналістів, боротьби із безкарністю та фізичною агресією щодо працівників ЗМІ. За 10 місяців 2021 року в НСЖУ зафіксували вже 59 випадків застосування сили до журналістів

Фото: naiu.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-