НСЖУ: В Україні з початку року - 59 випадків застосування сили до журналістів

НСЖУ: В Україні з початку року - 59 випадків застосування сили до журналістів

Укрінформ
За 10 місяців 2021 року в Національній спілці журналістів України (НСЖУ) зафіксували вже 59 випадків застосування сили до журналістів.

Про це сказав голова НСЖУ Сергій Томіленко на громадських слуханнях з питань захисту прав журналістів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«За 10 місяців нами зафіксовано 59 інцидентів застосування сили до журналістів під час виконання ними журналістської діяльності. Фактично ми говоримо про те, що в Україні кожні 5 днів трапляється інцидент із застосуванням сили до журналістів. Це побиття, це спалені машини, це пошкоджена апаратура тощо», - сказав Томіленко.

Читайте також: Злочини проти журналістів: Венедіктова розповіла представникам ОБСЄ про розслідування

Він зауважив, що ситуація тривожна загалом у світі, зокрема, з'явились онлайн провози. За ними настають фізичні атаки. «Онлайн атаки переходять у реальне життя. І дослідження жінок-журналісток показують, що у 20 випадках фізичних атак є прямий зв'язок із попередніми онлайн погрозами, які раніше журналісти отримали», - сказав він, додавши, що це загатна тенденція у світі.

Читайте також: Рада посилила відповідальність за злочини проти журналістів

Як повідомляв Укрінформ, заступник голови моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Бенджамін Моро на слуханнях завив, що від початку пандемії COVID-19 більше ситуацій, коли представники ЗМІ та медіафахівці стикаються з погрозами онлайн, які є передвісниками фізичних. Онлайн погрози часто залишаються без відповіді, і це підживлює почуття безкарності, що призводить до збільшення кількості нападів, а це знеохочує медіа повідомляти по чутливі теми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-