«Скіфське золото», Bayraktar та «вой на болотах» – публікації тижня

«Скіфське золото», Bayraktar та «вой на болотах» – публікації тижня

Укрінформ
Публікації Укрінформу про найважливіше, які ви могли пропустити цього тижня:

«Скіфське золото»: Перемога після семи років юридичної війни

«Скіфське золото» мають повернути Україні. Таке рішення ухвалив Апеляційний суд Амстердама 26 жовтня 2021 року. Орієнтовна вартість колекції - 10 мільйонів євро. Юридична війна за цінні експонати почалася після того, як ще до окупації півострова Росією, у 2013 році, їх вивезли з Криму на виставку в Нідерланди. Виставка «Крим: золото і таємниці Чорного моря» складалася з колекцій п’яти музеїв, один з яких розташований у Києві, а чотири – у Криму (Сімферополь, Керч, Бахчисарай і Херсонес). Отже, коли «скіфське золото» нарешті може повернутися з Амстердама в Україну? Де його зберігатимуть? І якою була реакція на рішення Апеляційного суду Амстердама так званих «російських кримських музеїв»?

***

Російська фейк-помста за Bayraktar-и

Фото: ВМС ЗС України
Фото: ВМС ЗС України

Після використання Збройними Силами України безпілотників Bayraktar Росія розгорнула інформаційну спецоперацію: зламували українські сайти, розміщували на них фейкові повідомлення про ЗСУ, а потім "розганяли" їх у російських ЗМІ. Центр стратегічних комунікацій спільно з комунікаційною командою головнокомандувача ЗСУ провели аналіз цієї інформаційної атаки. 

***

НАТО-Росія: Довготерпіння Заходу закінчилося

Фото: Dursun Aydemir, АА
Фото: Dursun Aydemir, АА

Міністри оборони країн-членів НАТО у Брюсселі затвердили Концепцію стримування і оборони Євро-Атлантичного регіону. І хоча керівництво НАТО досі намагається, принаймні у офіційних заявах, прямо не називати своїх потенційних суперників, цілком зрозуміло, що найпершим з них є Росія. Тож фон, на якому зібралися міністри країн НАТО, цілком визначений – Холодна війна-2 на порозі. Пів століття Холодної війни-1 закінчилися перемогою західного світу, а посткомуністична Росія із вдячністю приймала американські курячі чвертки (знамениті «ніжки Буша»), німецький ношений одяг та італійську олію і макарони. Немає жодного сумніву щодо наслідків і нової Холодної війни-2, якої так прагнула і якої, зрештою, домоглася путінська Росія.

***

Чим Україні загрожує допінговий скандал?

Український спорт опинився на межі санкцій після того, як Всесвітня антидопінгова агенція (WADA) оприлюднила попередні результати спецоперації «Геркулес». Згідно з ними, Національний антидопінговий центр України порушив міжнародний стандарт тестування. Головне звинувачення – спортсменів попередньо повідомляли, що найближчим часом до них прибудуть допінг-офіцери для взяття проб. Директор НАДЦУ Іван Курліщук та його заступник Ярослав Кручек подали у відставку, але це навряд чи зможе погасити скандал. Україні загрожують санкції, які свого часу отримала Росія за мельдоній. А це повне чи часткове відсторонення українських спортсменів від міжнародних змагань, перехід на нейтральний статус (без прапора і гімну України), кримінальні справи для винних.

***

Окрадена Україна, або Як нас позбавляли власної історії

Росія століттями вивозила з України все, що лишень могла вивезти: археологічні знахідки, скіфське золото, давньоруські скарби, гармати, козацькі клейноди, ікони, картини, фамільні цінності козацької еліти, стародруки, літописи, архіви гетьманів, монастирів, видатних церковних, громадських і політичних діячів тощо. Втрачені Україною культурні цінності чимось нагадують мартиролог. Читаєш, наче нескінченні списки репресованих. На сьогодні багато з тих викрадених і вивезених артефактів є окрасою музейних колекцій Ермітажу, Третьяковської галереї, провідних музеїв, архівів і бібліотек Москви, Санкт-Петербурга та інших міст РФ. Сотні тисяч безцінних артефактів забрані і привласнені Росією – безпардонно і цинічно. Нагадаємо про деякі з них.

***

За крадіжку – прочитати книжку, або Як вирок може насправді допомогти злочинцю стати іншим

Засуджуючи двох злодіїв, які за попередньою змовою пограбували два автомобілі, Малиновський районний суд міста Одеси виніс неординарне рішення: замість трьох років позбавлення волі – їм призначили умовне покарання на рік, а також зобов’язали прочитати «Пригоди Тома Соєра» та «Пригоди Гекльберрі Фінна» Марка Твена, «Біле Ікло» Джека Лондона та вірш «Минають дні, минають ночі…» Тараса Шевченка. У публікації Укрінформу читайте про суддю, який створив оригінальний прецедент, про те, як коментують незвичний вирок українські юристи, а також про подібні випадки у світовій практиці.

***

Запорізькі медики: У нас зараз, як в Італії минулої весни

Рік тому глава Кабміну Денис Шмигаль побоювався, що Україна повторить так званий італійський сценарій (це коли медустанови будуть переповнені хворими і медики фізично не встигатимуть надавати всім допомогу). Так ось: цей сценарій уже дійшов до нас. Принаймні, про це свідчить ситуація на Запоріжжі. Там лікарі кажуть: пацієнти "вмирають партіями". "Тендер серед пацієнтів проводить реанімація. Ми запрошуємо реаніматолога, він оцінює стан пацієнтів і ухвалює рішення. Хто більше потребує реанімації, того в першу чергу і переводять. Ось така ситуація", – розповіли Укрінформу медики переповнених ковідних відділень.

***

Олександр Тесліцький, в.о. генерального директора Чернівецької обласної дитячої клінічної лікарні: З кожним новим штамом COVID-19 “молодшає”

Торік уся країна переживала за 5-річну дівчинку, яка з підтвердженим COVID-19 близько трьох тижнів провела на апараті ШВЛ у дитячій лікарні Чернівців, перебувала у комі, але врешті одужала. Тоді Олександр Тесліцький завідував реанімаційним відділенням цієї лікарні. Кореспондент Укрінформу поспілкувався з лікарем і розпитав його про особливості штаму «Дельта», його вплив на дитячі організми, щоденні госпіталізації малих пацієнтів і про необхідність масової вакцинації як дорослих, так і дітей.

***

Анастасія Пустовіт, актриса театру й кіно: Моя героїня істерична і нарвана – в це дуже легко заграватися

Молода зірка українського театру та кіно Анастасія Пустовіт, відома за сильними ролями у фільмі «Коли падають дерева» (режисерка Марися Нікітюк), серіалі «Перші ластівки. Залежні» (режисер Валентин Шпаков) та культовій виставі «Погані дороги» (Наталка Ворожбит), зовсім скоро постане в головній ролі на великому екрані у повнометражному фільмі-дебюті режисерки Соломії Томащук «Між нами». Актриса розповіла Укрінформу про роботу в кадрі та на театральній сцені, про дружбу в театрі, чесно поділилася, що ж такого треба утнути на знімальному майданчику, щоб почути від режисера: «Тут ти вже так не можеш! Бо тобі просто дадуть по обличчю! Давай, трошки зберися докупи».

Іще більше публікацій читайте тут, а всі інтерв’ю - за цим лінком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-