В Україні понад 60% дорослого населення регулярно вживають продукти з трансжирами

В Україні понад 60% дорослого населення регулярно вживають продукти з трансжирами

Опитування
Укрінформ
В Україні 61% дорослого населення регулярно вживають продукти, що містять трансжири.

Про це сказала виконавчий директор “Центру громадянського представництва “Життя” Лілія Олефір на пресконференції в Укрінформі, презентуючи результати всеукраїнського опитування про обізнаність населення щодо небезпеки вживання трансжирів.

"61% респондентів вважають, що їхній звичайний раціон включає продукти з трансжирами... Натомість 28% респондентів зазначили, що їхній звичайний раціон не включає продукти з трансжирами. Водночас наступне питання, коли перераховувалися продукти, в яких містяться трансжири, дозволило нам з'ясувати, що з цих 28% респондентів значна кількість все ж таки вживає продукти з вмістом трансжирів", - сказала Олефір.

Вона зазначила, що 73% респондентів, які стверджують, що такі продукти не є частиною їхнього звичайного раціону, вживають продукти з трансжирами не рідше 1-2 днів на тиждень.

Дані опитування свідчать, що 74% українців споживають домашню їжу, смажену на олії, не рідше 1-2 днів на тиждень. Також вони доволі часто вживають продукти, виготовлені з використанням маргарину та інших рослинних жирів (63%), а найрідше респонденти вживають снеки (13%) та смажену їжу, виготовлену поза домом (18%). Зокрема, чим молодші респонденти, тим частіше вони вживають продукти з вмістом трансжирів.

Всеукраїнське опитування “Думки і погляди населення України щодо трансжирів” проводилося Київським міжнародним інститутом соціології у вересні 2021 року в рамках регулярного Омнібусу на замовлення та за фінансової підтримки Бюро ВООЗ в Україні та ГО «Життя» (в рамках ініціативи Resolve to Save Lives Всесвітньої організації охорони здоров'я Vital Strategies).

Читайте також: Шмигаль — про якість продуктів: в Україні треба заборонити трансжири і не тільки

У рамках дослідження методом телефонного опитування за допомогою комп'ютера (САТІ) було проведено 2006 інтерв'ю. Дані репрезентативні для населення України у віці 18 років та старші (без Криму і окупованих частини Донбасу). Похибка вибірки з ймовірністю 0,95 не перевищує 2,5%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-