Денісова розповіла про звільнених українців з таборів для біженців у Сирії

Денісова розповіла про звільнених українців з таборів для біженців у Сирії

Укрінформ
З таборів для біженців «Аль-Хол» та «Родж» у Сирії звільнені 4 українки та 18 дітей.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила у Телеграмі.

"За зверненнями родичів наших співвітчизників, які разом із дітьми перебувають у таборах для біженців на північному сході Сирійської Арабської Республіки, мною було відкрито провадження. У його рамках неодноразово зверталась до Міністерства закордонних справ України, Ради національної безпеки і оборони України, Міжнародного комітету Червоного Хреста щодо сприяння у поверненні українців та їхніх дітей із таборів «Аль-Хол» та «Родж» до України", - заявила Денісова.

За її словами, "19 жовтня за координації Президента України Володимира Зеленського та мобілізації відповідних державних органів і служб завершилась чергова операція з повернення в Україну наших співгромадян із табору для біженців «Родж» в Сирійській Арабській Республіці".

Завдяки спільним діям та проведеним операціям щодо повернення громадян України з таборів у Сирії вже звільнені 4 жінки та 18 дітей.

Читайте також: На Банковій обіцяють ще один рейс із Сирії і завершення евакуації українців

"Наразі робота з визволення українських громадян триває. Родини, які вже вивезені з табору «Аль-Хол», перебувають у режимі очікування повернення в Україну через карантинні заходи", - підкреслила Денісова.

Вона звернула увагу державних органів влади на необхідність надання підтримки українським родинам з дітьми, які повернулися із таборів для біженців, для якнайшвидшої адаптації та соціалізації.

Як повідомляв Укрінформ, у 2017 році стало відомо, що у двох закритих таборах - "Аль Холл" і "Родж", на території північно-східної Сирії ("Сирійського Курдистану") перебувають громадяни України (жінки та діти).

У березні 2019 року голова Меджлісу Рефат Чубаров повідомляв, що 21 жінка і 54 дитини - громадяни України - перебувають у Сирії «у важких умовах на територіях зі зруйнованою інфраструктурою» і просять допомоги щодо повернення в Україну.

З кінця 2020 року Головне управління розвідки Міністерства оборони України спільно з Міністерством закордонних справ почали проводити спеціальні операції евакуації громадян України з Сирії.

31 грудня 2020 року були евакуйовані дві кримські татарки та семеро їхніх дітей, які утримувалися у таборі для біженців закритого типу Рож, розташованому на північному сході Сирії та підконтрольному адміністрації сирійських демократичних сил.

19 жовтня 2021 року завершилася четверта спеціальна операція з евакуації українських громадян із Сирії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-