На Банковій обіцяють ще один рейс із Сирії і завершення евакуації українців

На Банковій обіцяють ще один рейс із Сирії і завершення евакуації українців

Укрінформ
Україна невдовзі планує здійснити п’ятий рейс й евакуювати із Сирії останніх українських громадян, які перебували у таборах для біженців.

Про це розповів заступник керівника Офісу Президента Роман Машовець, зустрічаючи евакуаційний борт з українською сім'єю, яка понад два роки перебувала в таборі закритого типу «Родж» на півночі Сирії, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу глави держави.

«Вкотре ми виконали завдання Президента стосовно того, що ми не кидаємо своїх у будь-якій точці світу. Сьогодні поборолися ще за одну родину, яка прилетіла з табору «Родж», – сказав він.

За його словами, це – четвертий рейс евакуаційної операції з Сирії, і невдовзі буде наступний.

«Ми планували сьогодні витягнути всіх наших громадян, які залишилися в таборах «Аль-Хол» і «Родж», але, на жаль, табір «Аль-Хол» у північній Сирії, перебуває на карантині через COVID-19. Невдовзі ми плануємо цих останніх наших громадян доставити в Україну», – пообіцяв Машовець.

Водночас він проінформував, що такі операції проводяться спільно МЗС, Головним управлінням розвідки Міноборони та іншими відомствами та відбуваються регулярно задля порятунку кожного українського громадянина, який потрапив у біду у будь-якій точці світу.

«Кожне життя українця для нашої держави є найвищою цінністю. Тому українська влада робить усе можливе, а коли треба – й неможливе, щоб врятувати українських громадян, де б вони не перебували, якщо вони опиняються у складній ситуації, як зараз ця родина», – наголосила заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

Вона повідомила, що триває велика робота з визволення українських громадян з таборів у Сирії.

«Якщо говорити про табір «Родж», то це – остання наша родина, яку врятували з того табору. Ще залишається 11 родин, які вже вивезені з табору «Аль-Хол», але вони поки що перебувають у режимі очікування через карантинні заходи. Це буде п’ятий рейс», – пояснила Маляр.

У свою чергу т.в.о. директора Департаменту консульської служби МЗС Роман Недільський запевнив, що всі, хто залишається в таборах, будуть повернуті.

«Будь-хто, хто має український паспорт, – його безпека буде забезпечена, і всіх повернемо. Ми це демонстрували неодноразово. Ми повернули всіх, коли почалася пандемія COVID-19, ми повернули всіх з Афганістану та продовжуємо це робити. Так само всі сім’ї, які перебували в таборах, будуть повернуті в Україну», – зауважив Недільський.

Він подякував українським дипломатам, зокрема посольству України в Іраку, розвідникам та почесному консулу України в Ербілі доктору Фархану Алі, який дуже допоміг у здійсненні нинішньої рятувальної операції.

Координатор об'єднання родичів за повернення дітей із Сирії Фатіма Бойко також подякувала Президентові України, дипломатам, військовим та журналістам, які висвітлювали цей процес.

«Хочу подякувати консулу України в Багдаді, консулу Фархаду Алі, всім, хто допомагав у поверненні жінок. Я дуже сподіваюсь, що інші жінки та діти будуть повернуті. Зараз там карантин, і нам не дозволяють забрати їх через карантин. Я дуже сподіваюсь, що ми повернемо інших», – сказала вона.

Читайте також: Спецслужби РФ намагалися зірвати евакуацію українців з Афганістану – розвідка

Як повідомлялося, у вівторок завершилася четверта спеціальна операція евакуації українських громадян із Сирії. В Україну повернулися кримчанка Іман та четверо її дітей.

31 грудня 2020 року були евакуйовані дві кримські татарки та семеро їхніх дітей, які утримувалися у таборі для біженців закритого типу «Рож», розташованому на північному сході Сирії та підконтрольному адміністрації сирійських демократичних сил.

У березні 2019 року голова Меджлісу Рефат Чубаров повідомляв, що 21 жінка і 54 дитини - громадяни України - перебувають у Сирії «у важких умовах на територіях зі зруйнованою інфраструктурою» і просять допомоги щодо повернення в Україну.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-