Конституційний Суд почав розгляд скарги Труби про звільнення з ДБР

Конституційний Суд почав розгляд скарги Труби про звільнення з ДБР

Укрінформ
Конституційний Суд розпочав розгляд скарги колишнього директора Державного бюро розслідувань Романа Труби щодо положення закону про ДБР, згідно з яким його достроково звільнили.

Як передає Укрінформ, відповідна інформація оприлюднена на сайті суду.

"Розгляд справи за конституційною скаргою Труби Романа Михайловича щодо конституційності положень абзацу другого частини першої статті 11 закону "Про Державне бюро розслідувань" та абзаців першого, другого підпункту 2 пункту 3 розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань" у формі письмового провадження", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, конституційна скарга Труби надійшла на розгляд суду 5 липня цього року.

Читайте також: Труба стверджує, що незабаром отримає підозру

Заявник просить визнати неконституційними положення закону "Про Державне бюро розслідувань", згідно з яким директор бюро звільняється з посади Президентом з дня набрання чинності цим законом, зокрема те, що повноваження директора, його першого заступника і заступника припиняються достроково.

Оскаржувана норма передбачає, що Президент упродовж п’яти робочих днів з дня набрання чинності законом призначає т. в. о. директора ДБР.

У грудні 2019 року Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до закону України "Про Державне бюро розслідувань" щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань” (№2116), який передбачає зміну правового статусу відомства.

Читайте також: Труба через суд намагається повернутися у крісло директора ДБР

Зокрема, Бюро було визначено державним правоохоронним органом, на який покладаються завдання щодо запобігання, виявлення, припинення, розкриття та розслідування злочинів, віднесених до його компетенції (за чинною до того редакцією закону "Про Державне бюро розслідувань" ДБР було центральним органом виконавчої влади, що здійснює правоохоронну діяльність з метою запобігання, виявлення, припинення, розкриття та розслідування злочинів, віднесених до його компетенції). Директору ДБР при цьому надали повноваження одноосібно приймати рішення та нести всю повноту відповідальності за результати дільності відомства.

У зв'язку із суттєвою зміною повноважень директора ДБР і зміною статусу цього органу з дня набрання чинності нового закону повноваження директора ДБР і його заступників були припинені достроково та розпочався процес перезавантаження Бюро.

Трубу було звільнено з посади директора ДБР 27 грудня 2019 року.

Наразі конкурс на посаду директора відомства не відбувся. Повноваження в.о. директора Бюро виконує Олексій Сухачов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-