Справа Шеремета: суд переглянув відео, що стосується «єдиного доказу причетності Кузьменко»

Справа Шеремета: суд переглянув відео, що стосується «єдиного доказу причетності Кузьменко»

Укрінформ
Шевченківський районний суд Києва продовжить розгляд справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета 15 листопада.

Про це оголосила головуюча суддя Оксана Голуб, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Наступне засідання - об 11 годині 15 листопада”, - сказала Голуб.

Під час засідання у вівторок суд дослідив відеозапис щодо засідання кваліфікаційної комісії Мін'юсту від 31 серпня минулого року, на якому двох судових експертів - Юрія Ірхіна і Андрія Семенця, - було притягнуто до відповідальності за їхню портретно-психологічну експертизу, яка містилася у матеріалах справи щодо вбивства Шеремета і яка, як раніше зазначав адвокат обвинуваченої у справі Юлії Кузьменко Тарас Безпалий, - “єдиний доказ причетності Кузьменко Юлії до вбивства Павла Шеремета”. 

Безпалий після дослідження цього відеозапису уточнив, що під час засідання цієї кваліфікаційної комісії, серед іншого, жоден з двох експертів не сказав, які ж саме психологічні ознаки під час експертизи, яку вони проводили, були порівняні.

Читайте також: Справа Шеремета: суд вивчив письмові докази захисту Кузьменко і відклав засідання

Сама Кузьменко зазначила, що Ірхін тоді поінформував, що методика, по якій проводилася ця експертиза, знаходилася у розробці, яка почалася на початку 2019 року.

“Можу стверджувати, що якщо розробка (цієї методики — ред.) почалася у 2019 році, то це лише перший рік, і ще навіть ніяких результатів, навіть проміжних, апріорі немає, не могла мати ця НДР (науково-дослідна робота — ред.). Тобто - там ще (має бути — ред.) визначено, зокрема, які аспекти досліджуватимуться, (яка буде — ред.) методологія, тощо”, - зазначила вона.

Зі свого боку прокурор Михайло Тішин заявив, що він особисто вважає, що два рішення, якими Ірхіна і Семенця було притягнуто до дисциплінарної відповідальності, а також диск з відеофайлом, який переглянули сторони процесу у засіданні, є недопустимими доказами сторони захисту.

Читайте також: Справу Шеремета можуть відправити на новий розгляд - Єнін

Водночас прокурор поінформував, що більш детально свою думку щодо цього він висловить пізніше, після дослідження інших матеріалів, наданих захистом суду, зокрема — низки певних довідок.

Після цього суд відклав розгляд справи на 15 листопада.

Як повідомлялося, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві у результаті вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив про затримання та оголошення підозр лікарю та волонтеру Юлії Кузьменко, медсестрі парашутно-десантного батальйону Яні Дугарь і ветерану АТО Андрію Антоненку.

31 серпня минулого року адвокат Кузьменко Тарас Безпалий поінформував, що за результатами розгляду скарги захисту Кузьменко кваліфікаційна комісія Міністерства юстиції притягнула двох судових експертів - Юрія Ірхіна і Андрія Семенця — до дисциплінарної відповідальності.

Читайте також: Вбивство Шеремета: до справи долучили два томи доказів захисту Антоненка

У квітні 2021 року ОАСК скасував це рішення Дисциплінарної палати Мін'юсту.

У вересні минулого року обвинувальний акт щодо Дугарь, Антоненка і Кузьменко направили до суду.

4 січня було оприлюднено аудіозаписи, на яких нібито посадові особи КДБ Білорусі обговорюють усунення політичних опонентів, зокрема, Шеремета. Колишній співробітник білоруського спецназу Ігор Макар, який передав українській поліції аудіозаписи, 19 січня дав свідчення в Києві у справі про замовників вбивства Павла Шеремета.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-