Вийшла нова серія проєкту «10 Днів Незалежності України» – про референдум 1991 року

Вийшла нова серія проєкту «10 Днів Незалежності України» – про референдум 1991 року

Відео
Укрінформ
Вийшла восьма серія історичного проєкту «10 Днів Незалежності України», присвячена всеукраїнському референдуму 1 грудня 1991 року: через 25 днів після його проведення СРСР припинив своє існування.

Про це повідомили Укрінформу в Центрі досліджень визвольного руху.

«Це був дуже ризикований крок – провести всенародний референдум у грудні 1991 року. Тоді ніхто не проводив соціологічних кампаній і не вивчав настроїв населення. Захід також у нас не вірив. Та що там Захід – навіть наші дружні сусіди та країни Балтії не визнали Україну незалежною республікою після проголошення Акту про Незалежність. І причин цьому було багато», – розповідає історик і автор фільму Володимир В’ятрович.

За його словами, Україна тоді видавалася потенційно нестабільною, розділеною за історичними кордонами, мовними і релігійними ознаками. Її майбутнє на той момент було абсолютно непрогнозованим, і був високий ризик того, що потенційна нова держава обере шлях тоталітаризму, а не демократії – при владі все ще були комуністи.

Читайте також: Вийшла сьома серія історичного проєкту «10 Днів Незалежності України»

Крім того, на території України був розміщений один із найбільших арсеналів ядерної зброї у світі. Це неабияк відлякувало.

Коли на початку серпня 1991-го до українського парламенту приїхав президент США Джордж Буш-старший, він закликав депутатів відмовитися від прагнень до Незалежності.

«Справа у тому, що перед поїздкою в Україну Буш отримав секретний звіт ЦРУ, де розглядалися чотири можливі сценарії майбутнього для СРСР. Світлих серед них не було», – пояснив В’ятрович.

Читайте також: Суверенітет і Тетчер у Києві: вийшла шоста серія проєкту «10 Днів Незалежності України»

Він уточнив, що в трьох прогнозах Україна залишалася разом з Москвою – навіть якщо відділяться Балтійські республіки. Останній передбачав повний розпад Союзу – стратеги ЦРУ вважали його катастрофічним і рекомендували робити все можливе, щоб уникнути цього».

«Попри відсутність зовнішньої підтримки і спроби комуністів усіма силами зберегти Радянський Союз, українські націонал-демократи робили все можливе, щоб наблизити українську Незалежність. Всеукраїнський референдум 1 грудня 1991 року став останнім цвяхом у домовину СРСР, який припинив своє існування через 25 днів після його проведення», – йдеться у повідомленні.

Восьму серію проєкту «10 Днів Незалежності України» під назвою «Як українці поховали СРСР на референдумі» можна переглянути за посиланням.

Читайте також: Вийшла п’ята серія історичного проєкту «10 Днів Незалежності України»

Попередні серії проєкту можна подивитися тут.

Як повідомлялося, проєкт «10 Днів Незалежності України» реалізовано Центром досліджень визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-