Суверенітет і Тетчер у Києві: вийшла шоста серія проєкту «10 Днів Незалежності України»

Суверенітет і Тетчер у Києві: вийшла шоста серія проєкту «10 Днів Незалежності України»

Відео
Укрінформ
Вийшла шоста серія історичного проєкту "10 Днів Незалежності України" – "Перший цвях у домовину СРСР: як Україна прийняла декларацію про державний суверенітет", у якій розповідається, як Україна сприяла розпаду Радянського Союзу.

Про це Укрінформу повідомили в Центрі досліджень визвольного руху.

Як зазначається у повідомленні, у 1988-1990 роках парламенти радянських республік почали проголошувати суверенітети, які засвідчували вищість національних законів над союзними. Першими це зробили Естонія, Литва, Латвія, Азербайджан і Грузія. Український дисидент і депутат В’ячеслав Чорновіл почав переконувати своїх колег-опозиціонерів, що настав час і для України.

Поки українські парламентарії дискутували над текстом Декларації про суверенітет, до Києва завітала прем’єр-міністр Великої Британії Маргарет Тетчер. Вона стала першим іноземним лідером високого рангу, який з офіційним візитом відвідав Верховну Раду УРСР.

"Тоді Тетчер чітко дала зрозуміти: вона бачить Україну лише у складі СРСР. Коли її запитали, чи з’явиться колись посольство України в Лондоні, залізна леді відповіла: у нас немає посольства Каліфорнії. Тоді на Заході не дуже вірили в Україну і бачили її лише "штатом", а не самостійною країною. Іронія полягала в тому, що вже через два дні після візиту Маргарет Тетчер про свій суверенітет оголосила Російська Федерація. Це стало додатковим аргументом для багатьох українських комуністів, які ще сумнівалися у доцільності проголошення суверенітету української держави", – розповів Володимир В’ятрович, історик та автор проєкту.

Читайте також: Вийшла п’ята серія історичного проєкту «10 Днів Незалежності України»

Зрештою 16 липня 1990 року український парламент більшістю голосів проголосив Декларацію про державний суверенітет України і долучився до так званого параду суверенітетів.

Цей день, по суті, став точкою відліку виходу України з-під влади Радянського Союзу. Згодом американський політолог Збігнєв Бжезінський назвав цю Декларацію "першим цвяхом у домовину СССР".

"Через рік розгублені комуністи не придумали нічого кращого, ніж вшанувати першу річницю українського суверенітету покладанням квітів до пам’ятників Леніну", - розповідається про курйози минулого у відео.

Шосту серію проєкту "10 Днів Незалежності України"можна переглянути за посиланням.

Переглянути попередні серії проєкту можна тут.

Як повідомлялося, проєкт "10 Днів Незалежності України" реалізовано Центром досліджень визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-