Вийшла сьома серія історичного проєкту «10 Днів Незалежності України»

Вийшла сьома серія історичного проєкту «10 Днів Незалежності України»

Відео
Укрінформ
Вийшла сьома серія історичного проєкту "10 Днів Незалежності України", присвячена епохальній події в новітній українській історії — проголошенню незалежності України 24 серпня 1991 року.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Центр досліджень визвольного руху.

"Деколи нам здається, що незалежність сама впала в руки українцям, а події 24 серпня 1991-го були просто збігом обставин. Насправді все було не так — на той момент країну штормило не перший місяць", — зазначив історик Володимир В’ятрович, автор і ведучий проєкту.

"Велелюдні протести під Верховною Радою УРСР стали звичним явищем, як і багатотисячні мітинги в галицьких областях, де місцева влада майже повністю перейшла до рук колишніх дисидентів", — додав В’ятрович.

Читайте також: Інститут нацпам’яті презентував новий ролик із циклу «Війна і міф»

Він нагадав, що перед цим були шахтарські страйки, ланцюг єдності, Революція на граніті і путч у Москві, який швидко зазнав краху.

Через це перед самим проголошенням незалежності українські комуністи були налякані: з одного вони боку боялися нових російських лідерів — Бориса Єльцина і його соратників, з іншого — вулиці, яка вимагала люстрації для компартії. Українська опозиція, яка була меншістю в парламенті УРСР, користуючись моментом, намагалася домовитися з цими переляканими комуністами, щоб проголосити незалежність України.

Читайте також: У Канаді видали переклад книги В'ятровича про польсько-українську війну

Як їм це зрештою вдалося, які несподіванки супроводжували процес, чому написав Акт проголошення Незалежності України дисидент Левко Лук’яненко, а прочитав його з трибуни парламенту УРСР Володимир Яворівський — можна побачити у сьомій серії проєкту "10 Днів Незалежності України" під назвою "Страх комуністів і натиск дисидентів: як Україна проголосила незалежність".

Переглянути попередні серії проєкту можна тут.

Як повідомляв Укрінформ, проєкт "10 Днів Незалежності України" реалізовано Центром досліджень визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-