В Україні хочуть жорсткіше карати за незаконне носіння держнагород

В Україні хочуть жорсткіше карати за незаконне носіння держнагород

Укрінформ
В Українському геральдичному товаристві ініціюють посилення покарання за незаконне носіння й виготовлення державних нагород.

Про це сказав член Українського геральдичного товариства, журналіст, кавалер зірки "За мужність" Максим Царенко на пресконференції в Укрінформі на тему: “Початок обговорення Закону України ”Про державні нагороди України”.

Царенко повідомив, що до парламенту подано законопроєкт, який передбачає у Кодексі про адміністративні правопорушення перегляд норми про незаконні дії щодо державних нагород України.

По-перше, пропонується суттєво підвищити рівень відповідальності за незаконне носіння державних нагород.

“Зараз це від 50 до 100 прожиткових мінімумів або попередження, яке стягненням назвати важко. Ми пропонуємо прибрати “попередження” й підвищити відповідальність від 500 до 5000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Це нормальна європейська й світова практика, коли незаконне носіння або привласнення статусу нагородженого є не те що адміністративним правопорушенням, а подекуди й кримінальним злочином”, - наголосив Царенко.

Читайте також: За допомогу та підтримку ветеранів відзначатимуть «Багряним Хрестом»

По-друге, пропонується підвищити відповідальність за незаконне виготовлення державних нагород.

“Зараз це від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів. Ми пропонуємо підняти цю планку від 1 тис. до 10 тис. неоподаткованих мінімумів громадян. І це нормальне явище, адже нагорода є таким же символом держави, як, приміром, гроші, і вона має охороняти своє монопольне право на виготовлення знаків державних нагород”, - зазначив Царенко.

Він вважає, що захищати слід не так юридично саму відзнаку, як підвищувати відповідальність за привласнення статусу нагородженого.

“Має бути не юридичний захист самого знаку, а підвищено відповідальність за привласнення статусу нагородженого. Тобто, не можна вкрасти доблесть навіть на словах. Саме тому ми ініціювали написання законопроєкту, яким передбачається внесення відповідних змін до статті Кодексу України про адміністративні правопорушення”, - сказав Царенко.

На заході повідомили, що громадськість розпочинає обговорення поданих до Верховної Ради законопроєктів №5829 та №5830, які суттєво змінюють нагородну політику в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-