В Україні можуть з'явитися офіси Міжнародного кримінального суду — правозахисниця

В Україні можуть з'явитися офіси Міжнародного кримінального суду — правозахисниця

Укрінформ
У грудні минулого року добіг кінця етап попереднього розслідування, яке вів Міжнародний кримінальний суд, і в Україні можуть з'явитися його польові офіси.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" сказала глава правління Центру громадянських свобод, кандидат на пост члена Комітету ООН проти тортур Олександра Матвійчук, передає Укрінформ. 

За словами Матвійчук, зараз є кілька ініційованих Українською державою справ, зокрема й про порушення прав людини в окупованому Росією Криму.

"Україна працює зараз за кількома напрямами. Є кілька державних справ, які розгляне ЄСПЛ. Частина цих справ присвячена порушенню прав людини, які відбуваються у Криму. Також Україна подала позов до Міжнародного суду ООН щодо порушення двох Конвенцій: щодо расової, етнічної дискримінації та щодо фінансуванні тероризму", — наголосила правозахисниця.

Читайте також: 24 листопада ЄСПЛ проведе слухання у справі «Україна та Нідерланди проти РФ»

Вона зауважила, що у грудні минулого року добіг кінця етап попереднього розслідування, яке вів Міжнародний кримінальний суд, і тепер в Україні можуть з'явитися його польові офіси, які займуться виявленням, документацією таких фактів, а також притягненням винних до відповідальності.

"Прокурор Міжнародного кримінального суду сказала, що вона звертатиметься до суддів за дозволом, аби розпочати повномасштабне розслідування. І ми можемо очікувати, що вже за деякий час на території України будуть відкриті польові офіси Міжнародного кримінального суду, почнуть працювати міжнародні слідчі, збирати докази, допитувати людей, видавати ордери про арешти", — сказала Матвійчук.

Читайте також: У ЄСПЛ перебуває чотири справи України проти Росії – Венедіктова

Правозахисниця наголосила, що обстоювати права людини необхідно в межах комплексної стратегії.

"Така робота з різними міжнародними організаціями дуже важлива. Має бути комплексна стратегія в обстоюванні та захисті прав людини та притягнення до відповідальності винних у порушенні прав людини", — наголосила Матвійчук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-