В Україні розробляють вакцину, подібну до Pfizer або Moderna - академік

В Україні розробляють вакцину, подібну до Pfizer або Moderna - академік

Укрінформ
Учені Національної академії наук працюють над двома типами вакцин проти коронавірусу.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" повідомив академік-секретар відділення біохімії, фізіології та молекулярної біології НАН, директор Інституту біохімії ім. Палладіна Сергій Комісаренко, передає Укрінформ. 

"Ми можемо зробити зараз вітчизняну вакцину найвищої якості, дуже схожу на Pfizer або Moderna", — сказав Комісаренко.

Він додав, що робота йде повільно через недостатнє фінансування.

"Ми працюємо над нашою вакциною. Але, на жаль, МОЗ практично не фінансує цього. Ось я якраз хотів би провести ще одну зустріч із міністром і головним санітарним лікарем (для обговорення цього питання - ред.)", — сказав академік.

Читайте також: Дослідження української COVID-вакцини можуть провести у Польщі

Комісаренко зазначив, що є шанс також створити вакцину за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я. За його словами, нещодавно в Женеві він мав зустріч "з людиною, яка відповідає за створення вакцин у ВООЗ".

Як повідомлялося, у травні Віктор Ляшко, який нині є міністром охорони здоров'я, заявив, що в Україні ведуть розробку трьох вакцин проти COVID-19. Зокрема, Український фонд досліджень профінансував розробку вакцин, над якими працюють Інститут біології клітини у Львові, очолюваний академіком Андрієм Сибірним, та Інститут біохімії ім. Палладіна, який очолює академік Сергій Комісаренко. Ще одну вакцину розробляє бізнес із групою науковців. 

Читайте також: Три українські прототипи вакцин: це ще роки півтора, якщо гроші будуть

За словами Ляшка, результат за розробкою вакцини в Інституті біохімії ім. Палладіна очікується на осінь. Інститут висловив готовність провести розробку власної мРНК-вакцини.

Кабінет Міністрів передбачив на програму відновлення виробництва вакцин 100 млн грн. Також уряд встановив порядок використання коштів для створення на базі Інституту молекулярної біології та генетики НАН України спеціалізованої лабораторії для роботи з інфекційними матеріалами.

Фото: CTK Photo/Укрінформ 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-