Президент посмертно присвоїв історику Іллі Левітасу звання Героя України

Президент посмертно присвоїв історику Іллі Левітасу звання Героя України

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський присвоїв Іллі Левітасу звання Героя України (посмертно) за визначний особистий внесок у відродження та розвиток національних культур України, збереження та вшанування пам’яті про трагедію Бабиного Яру, консолідацію українського суспільства, багаторічну плідну громадську і просвітницьку діяльність.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Президента.

Глава держави підписав відповідний указ.

Подання на присвоєння цього звання Іллі Левітасу надійшло від Міністерства культури та інформаційної політики України напередодні 80-х роковин трагедії Бабиного Яру, вивченням якої та вшануванням пам’яті жертв самовіддано займався Ілля Михайлович.

Свій творчий і життєвий досвід Ілля Левітас (11.12.1931 – 04.08.2014) присвятив на громадських засадах створенню форм та структур з розвитку та збереження єврейської культури в незалежній Україні, вшануванню пам’яті жертв Бабиного Яру, пошуку та відзначенню людей, які рятували євреїв від знищення в роки нацистської окупації.

Читайте також: Держдеп ушанував память жертв трагедії Бабиного Яру

Ілля Левітас – автор і укладач 34 книг з історії єврейського народу, зокрема 12 книг про трагедію Бабиного Яру. Автор понад 220 статей.

У 1989 р. заснував Раду національних товариств України, яка існує й донині та об'єднує сотні місцевих організацій десятків національностей. Того ж року Ілля Левітас заснував і очолив першу єврейську всеукраїнську організацію – Товариство єврейської культури України, яке в 1992-му увійшло до складу Єврейської ради України.

За ініціативою та під безпосереднім керівництвом Іллі Левітаса був створений Фонд «Пам’ять Бабиного Яру», який він очолював до самої смерті. За час існування Фонд виконав величезну роботу зі збереження в пам’яті людей трагедії, яка сталася в урочищі Бабин Яр в роки нацистської окупації.

Читайте також: Зісельс - про меморіал у Бабиному Яру: Суспільство продовжить підтримку українського проєкту

Фонди «Пам’ять Бабиного Яру» та «Пам'ять жертв фашизму в Україні», які також входили до складу Єврейської ради України, присвоїли звання Праведника України й Праведника Бабиного Яру більш як 4 тис. осіб 13 національностей, які рятували євреїв від знищення.

Нині ті, хто мають звання Праведника України чи Праведника Бабиного Яру, відповідно до Указу Президента від 14 травня 2021 року № 193 отримуватимуть довічні державні стипендії.

Як повідомляв Укрінформ, 29-30 вересня в Бабиному Яру у Києві відбуваються меморіальні заходи за участі перших осіб держави та церковних ієрархів. Заходи організовують Український інститут національної пам’яті, Національний історико-меморіальний заповідник «Бабин Яр», Інститут історії України НАНУ за підтримки Світового конгресу українців.

Читайте також: Національний заповідник «Бабин Яр» поповнився 5 тисячами експонатів з колекції Іллі Левітаса

Під час Другої світової війни нацисти, які зайняли Київ, використовували урочище Бабин Яр в північно-західній частині міста як місце масових розстрілів цивільного населення, головним чином євреїв. 29 вересня 1941 року за наказом окупаційної адміністрації все єврейське населення було зобов'язане з'явитися до Бабиного Яру. Тут людей групами проводили через пропускний пункт, після чого заганяли на край яру і розстрілювали. Цього та наступного дня жертвами розправи стала 33 771 особа.

Загалом масові вбивства в урочищі тривали до самого відходу нацистської армії з міста: за офіційними даними, в Бабиному Яру розстріляли близько 100 тисяч людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-