Національний заповідник «Бабин Яр» поповнився 5 тисячами експонатів з колекції Іллі Левітаса

Національний заповідник «Бабин Яр» поповнився 5 тисячами експонатів з колекції Іллі Левітаса

Укрінформ
Сьогодні Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» передали 5 тисяч унікальних експонатів приватної колекції українського історика Іллі Левітаса.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

Серед експонатів – картотеки, експозиції особистих речей та фотографії загиблих у Бабиному Яру в період окупації Києва нацистськими загарбниками, документи та інші історичні матеріали про загиблих під час Голокосту та людей, які рятували євреїв від смерті в різних регіонах України, бібліотека «Героїзм і Голокост». А також експонати виставок, що були представлені в багатьох музеях Києва і світу, зокрема в Польщі, Чехії, Словаччині, Німеччині, США, Ізраїлі.

«Всі ці речі та документи протягом понад 40 років збирав Ілля Левітас - видатний громадський діяч, який був керівником Фонду «Пам’ять Бабиного Яру» та займався дослідженням історії єврейського народу, зокрема розстрілів єврейського населення Києва в Бабиному Яру у 1941 році», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: З українським проєктом меморіалу в Бабиному Яру тепер можна ознайомитися онлайн

Зазначається, що Левітас заповів передати свій архів державі, а саме - Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр», одним з ініціаторів створення якого він був.

Як наголошують у МКІП, передані до заповідника експонати дадуть можливість проводити подальші наукові дослідження, продовжувати пошук інформації про різні сторони цих трагічних подій, знаходити докази подвигів праведників.

Читайте також: Зеленський: Збереження пам’яті про Бабин Яр – наш обов’язок перед майбутніми поколіннями

Нагадаємо: Ілля Левітас (1931-2014) - український історик, педагог, журналіст, громадський діяч єврейського походження, президент Єврейської ради України, президент Ради національних товариств України.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-