Зісельс - про меморіал у Бабиному Яру: Суспільство продовжить підтримку українського проєкту

Зісельс - про меморіал у Бабиному Яру: Суспільство продовжить підтримку українського проєкту

Укрінформ
Громадянське суспільство активно популяризуватиме проєкт меморіалізації Бабиного Яру, розроблений робочою групою при Інституті історії України НАНУ.

Як передає кореспондент Укрінформу, на цьому наголосив правозахисник, дисидент, учасник ініціативної групи «Перше грудня» Йосиф Зісельс під час дискусії «Бабин Яр і українська культура пам’яті».

«Історики, які працювали над концепцією, дуже гідною концепцією, зробили свою справу. Чи повинні вони самі її популяризувати? Звичайно, без них не можна це робити. Вони повинні її викласти, якщо їх запрошують на якісь слухання. Поки що пройшло декілька обмежених слухань, вперше ще взимку 2019 року. Наприклад, я допомагав зробити слухання для 150 керівників єврейських організацій. Це було восени 2019 року. Були запитання, дискусія, і в цілому слухачі, керівники єврейських організацій залишилися дуже задоволені тим, як українська інституція зробила цю дуже важливу справу. Але це не вплине на нашу владу аж ніяк, бо влада ігнорує не тільки протести громадянського суспільства проти підступного російського проєкту, вона ігнорує також Інститут історії України», - розповів Зісельс.

Він висловив переконання, що суспільство має активно підтримати український проєкт.

«В демократичному суспільстві кожен бере на себе те навантаження, яке може винести. Громадянське суспільство досить активно займається цією популяризацією. Воно робить те, що може на цей момент. І надалі буде це робити все більше і більше», - зазначив правозахисник.

Читайте також: З українським проєктом меморіалу в Бабиному Яру тепер можна ознайомитися онлайн

Як повідомляв Укрінформ, напередодні відзначення 80-х роковин трагедії Бабиного Яру Світовий конгрес українців заявив, що готовий надати понад $20 млн на підтримку українського проєкту Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр», розробленого Інститутом історії України НАНУ.

Раніше повідомлялося, що група громадських активістів та депутатів виступають за проведення громадських слухань щодо українського державного проєкту меморіалу трагедії Бабиного Яру. Йосиф Зісельс заявив, що небайдужі активісти та депутати виступили проти російського проєкту меморіального комплексу «Бабин Яр» і розглядають його як ще один прояв гібридної війни РФ проти України.

Читайте також: Російський проєкт меморіалу в Бабиному Яру можуть використати проти України – експерти

Також повідомлялося, що 25 січня 2021 року Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» презентував художню концепцію майбутнього музейного комплексу в Києві, що складається із синагоги, центру реабілітації, інсталяцій та освітніх просторів. У пресслужбі центру заявили, що над концепцією працювала міжнародна група з більш як 20 авторів під керівництвом художнього директора Меморіального центру Іллі Хржановського.

Спонсорами проєкту є російські бізнесмени Михайло Фрідман, Герман Хан, Павло Фукс. Пізніше до них доєднався Віктор Пінчук. Проєкт підтримує і мер Києва Віталій Кличко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-