Лазебна: Із середини наступного року пенсій менше 2000 в Україні не буде

Лазебна: Із середини наступного року пенсій менше 2000 в Україні не буде

Укрінформ
Міністр соціальної політики Марина Лазебна заявила, що в Україні із середини наступного року не буде пенсій, що становитимуть менше 2 тисяч гривень.

Про це вона сказала під час пресконференції в Укрінформі.

“Ми маємо помітну динаміку. За останні півтора року середній розмір пенсій збільшився на 25%, або на 784 грн. Зараз середня пенсія становить 3 тисячі 867 грн. Середні цифри важливі, щоб відслідкувати тенденції, але вони не скажуть, як живуть люди. І тому у своїй роботі ми глибше дивимося по групах пенсіонерів. Коли прийшов наш уряд, ми побачили, що 4 млн людей отримують пенсії менше 2 тисяч гривень. Тому всі програми підвищення пенсій ми робили максимально адресними, щоб у першу чергу підняти найменші пенсії. В результаті для 2 млн 300 тисяч пенсіонерів ми змогли підняти пенсії понад цю межу. Вже з середини наступного року пенсій менше 2 тисяч гривень у країні не буде”, - заявила Лазебна.

Читайте також: Накопичувальна пенсія: Лазебна розповіла про два законопроєкти

Також вона поінформувала, що, внаслідок реалізації цільових програм, кількість пенсіонерів, які одержують пенсію від 3 до 4 тисяч гривень, зросла на 50%, а тих, чиї пенсії становлять від 4 до 5 тисяч гривень, - зросла на 40%.

“У цьому році вперше були підвищені страхові пенсії для всіх без винятку пенсіонерів, а саме для 10, 3 млн людей. Ми це зробили такими кроками. З 1 березня пенсії зросли в результаті індексації. З 1 липня — в результаті підвищення прожиткового мінімуму, і також із 1 липня ми встановили доплати до пенсії тим людям, пенсії яких не індексувалися протягом останніх двох років”, - розповіла Лазебна.

Окрім того, вона нагадала, що з 1 липня поточного року на суму до 2 тисяч гривень були підвищені пенсії військовим, та на 2-2,5 тис. грн - людям з інвалідністю, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Читайте також: В Україні можуть запустити проєкт накопичувальних пенсій на об'єктах великої приватизації

Міністр соціальної політики також зауважила, що у 2022 році пенсійна виплата для особи віком від 70 років при повному стажі буде не меншою ніж 3 тисячі гривень.

Зокрема, Лазебна повідомила, що на наступний рік Кабінет Міністрів запланував послідовне підвищення пенсій.

“По-перше, це безумовно, індексація з 1 березня. І я сподіваюся, що в 2022 році вона відбудеться для всіх без винятку пенсіонерів за однаковими правилами. А по-друге, і це дуже мені важливо сказати сьогодні вам, коли ми реалізовували програму Президента, спочатку ми робили доплату для людей 80 років і старше. Потім, цього року, 75-80 років, наступного року це будуть люди, кому вже 70-75 років. Нам реалізація цієї програми дала змогу вийти на нову мінімальну пенсійну гарантію. Тобто наступного року пенсійна виплата для людини віком від 70 років при повному стажі не буде меншою 3 тисяч гривень”, - сказала Лазебна.

Водночас вона зауважила, що на часі комплексна пенсійна реформа, а тому “всі зусилля гілок влади мають бути спрямовані на три ключові позиції”.

Читайте також: Прем’єр пояснив, що потрібно для достойної пенсії через 10-15 років

“Перше — треба відновити справедливість у солідарній системі, і ми вже готуємо законопроєкт про реформу системи державних гарантій підтримки доходів непрацездатних осіб. Друге - треба запровадити обов’язкову накопичувальну пенсійну систему і розвивати добровільні пенсійні накопичення. І наступне - ми хочемо забезпечити для кожної людини поважного віку доступність необхідних соціальних послуг, гарантованого обсягу та якості відповідно до її індивідуальних потреб”, - розповіла Лазебна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-