Прем’єр пояснив, що потрібно для достойної пенсії через 10-15 років

Прем’єр пояснив, що потрібно для достойної пенсії через 10-15 років

Укрінформ
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що запровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні вирішить питання із забезпечення достойними пенсіями та потужним інвестиційним ресурсом.

Про це він сказав на пресконференції у вівторок, 14 вересня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Дві речі запровадження накопичувальної пенсійної системи вирішує: перше — це забезпечення достойної пенсії, друге — це великий інвестиційний ресурс. За 15 років ось ці пенсійні фонди — державні й недержавні, я хочу наголосити, що другий рівень передбачає як державну, так і недержавну можливість накопичувати людям, є вибір, накопичують від 40 до 50 млрд доларів, еквівалент коштів на рахунках пенсійних фондів. Пенсійні фонди в усьому світі дозаробляють гроші через інвестиції”, - сказав Шмигаль.

Читайте також: Індексувати пенсії будуть для всіх категорій пенсіонерів — Шмигаль

Він уточнив, що це дуже потужний інвестиційний ресурс.

“Тобто, якщо говорити сьогодні, що зовнішній борг України, державний, гарантований державою 90 млрд доларів, то уявіть собі, якщо мати внутрішній інвестиційний ресурс в пенсійних фондах 40-50 млрд доларів, яка це потуга для економіки держави і зовсім по-іншому можна вже тоді розвивати, зовсім по-іншому управляти економікою. Ось в цьому є важливість ось цієї пенсійної реформи. Звичайно, поряд з пенсійною реформою треба розвивати фондовий ринок, тому що без фондового ринку накопичувальна пенсійна система працює неефективно, оскільки немає всіх інструментів для вкладення цих накопичених коштів”, - зазначив Шмигаль.

Читайте також: Фонд соцстрахування порахував, що він «у мінусі» на 2,3 мільярда

На його думку, “відсутність накопичувальної системи або пенсійної системи другого рівня в Україні - це злочин протягом попередніх 30 років через бездіяльність влади”.

“Україна не отримала цього рівня пенсійного забезпечення, і власне тому сьогодні це один із моментів, чому сьогодні пенсія в Україні є такою, якою є, а не вдвічі вищою. Тому для того, щоб через 10-15 років українці, ми з вами, мали змогу мати адекватну пенсію, достойну пенсію, безумовно, сьогодні треба почати роботу по запровадженню в Україні другого рівня пенсійної системи, накопичувального рівня”, - сказав Прем’єр-міністр.

За його словами, це складне питання, котре викликає багато дискусій, та й не всі країни змогли вдало запровадити накопичувальну пенсійну систему, допускали помилки.

Читайте також: Накопичувальна пенсія виплачуватиметься додатково до основної - Марченко

“Очевидно, що початок запровадження (накопичувальної пенсійної системи - ред.) буде за рахунок держави відбуватися. Очевидно, для того, щоб люди звикли і зрозуміли, і змогли відчути довіру до цього рівня пенсійної системи і до цієї пенсійної реформи”, - наголосив Шмигаль.

Як повідомляв Укрінформ, 2 червня Кабінет Міністрів затвердив створення робочої групи з питань запровадження обов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення тa розвитку недержавного пенсійного забезпечення.

Раніше Шмигаль заявляв, що уряд планує у 2021 році запустити накопичувальну пенсійну систему.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-