Фонд соцстрахування порахував, що він «у мінусі» на 2,3 мільярда

Фонд соцстрахування порахував, що він «у мінусі» на 2,3 мільярда

Укрінформ
Витрати Фонду соціального страхування для виплати лікарняних, декретних, страхових і медико-соціальних послуг у серпні перевищили надходження на 2,3 млрд грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Фонд соціального страхування.

У серпні 2021 року на рахунок Фонду соціального страхування надійшло 2,427 млрд грн частки Єдиного соціального внеску (ЄСВ). Потреба у видатках на допомоги і страхові виплати за цей же період склала 4,69 млрд грн із врахуванням заборгованості з фінансування лікарняних, декретних і допомог на поховання, що накопичилась на початок місяця.

“Перевищення потреби у видатках над фактичними доходами від частки ЄСВ, з якої складається бюджет Фонду, склало 2,3 мільярда гривень”, - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Як працюватимуть е-лікарняні в перехідний період - роз’яснення Фонду соцстрахування

Зазначається, що зростання видатків пов'язане зі зростанням сум допомог за лікарняними листками, виданими, у тому числі, в разі лікування від COVID-19 (за підсумками першого півріччя 2021 року витрати Фонду на допомогу по тимчасовій втраті працездатності порівняно з тим же періодом 2020 року збільшились на 3,4 млрд грн, або на 72%).

Крім того, підкреслюється, що з початку пандемії Фонд отримав додаткове фінансове навантаження, пов’язане із оплатою самоізоляції контактних осіб, надання страхових виплат медпрацівникам, які інфікувались коронавірусом під час виконання професійних обов’язків, а також членам їх родин у разі смерті працівників закладів охорони здоров’я тощо.

Однією з основних причин зростання видатків є пандемія COVID-19, а періоди піків захворюваності збігаються із збільшенням сум допомог за лікарняними листками, які - передають до Фонду на оплату.

Читайте також: Для оформлення е-лікарняного пацієнту треба йти на прийом – Нацслужба здоров’я

Водночас у Фонді запевнили, що всі види допомог надаються у повному обсязі. Фонд соціального страхування направляє кошти на матеріальне забезпечення і страхові виплати щодня.

Як повідомляв Укрінформ, у Фонді соцстрахування заявили, що до 1 жовтня, коли закінчується перехідний період на електронні листки тимчасової непрацездатності, е-лікарняні вважаються виданими і стають готові до сплати через 5 днів після закриття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-