Як працюватимуть е-лікарняні в перехідний період - роз’яснення Фонду соцстрахування

Як працюватимуть е-лікарняні в перехідний період - роз’яснення Фонду соцстрахування

Укрінформ
До 1 жовтня, коли закінчується перехідний період на електронні листки тимчасової непрацездатності, е-лікарняні вважаються виданими і стають готові до сплати через 5 днів після закриття.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Фонду соціального страхування України.

Зокрема, у відомстві нагадують, що відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я від 28 серпня 2021 року перехідний період впровадження електронних лікарняних продовжено до 1 жовтня.

У Фонді соцстрахування пояснюють, що на цей час пацієнти все ще можуть отримати як паперові, так і е-лікарняні залежно від закладу охорони здоров’я, а в разі вагітності та пологів, захворювання на ВІЛ або психічного розладу мають бути видані виключно паперові листки непрацездатності.

Читайте також: Україна переходить на електронні лікарняні

Водночас зазначається, що окрім відстрочення повного переходу на електронні листки непрацездатності, наказом було внесено низку інших змін, зокрема, щодо набуття е-лікарняними статусу виданих.

“До завершення перехідного періоду е-лікарняні вважаються виданими і стають готовими до сплати через 5 днів після закриття. Нагадаємо, раніше електронні лікарняні вважались виданими і ставали готовими до сплати на наступний день після закриття е-лікарняного”, - ідеться у повідомленні.

Водночас у Фонді соцстрахування звертають увагу, що “електронний лікарняний в особистих кабінетах має статус “закритий” одразу з дати свого відкриття, однак він є закритим днем у майбутньому – відповідна дата закриття зазначена у е-лікарняному та є плановою датою завершення тимчасової непрацездатності або повторного огляду, після якого буде сформовано новий медичний висновок і створено продовжений е-лікарняний тощо”.

Читайте також: Кому не видаватимуть е-лікарняний – роз’яснення Пенсійного фонду

Як пояснюють у відомстві, така тимчасова норма діятиме упродовж вересня та допоможе зменшити ризики помилок при формуванні е-лікарняних в окремих випадках – наприклад, коли працівник захворів одразу після прийняття на роботу та дані щодо його працевлаштування не встигли синхронізуватись, або дві застраховані особи мають тотожні прізвище, ім’я, по батькові і різницю лише в одну цифру в ідентифікаційному коді тощо.

Зазначається, що упродовж вересня протоколи обміну даними, інформаційні реєстри і системи доопрацюють, аби електронні лікарняні формувались на підставі медичних висновків чітко і без технічних помилок.

Таким чином, наголошують у Фонді соцстрахування, до жовтня е-лікарняний буде ставати підставою для призначення матеріального забезпечення через 5 днів після свого закриття.

Повідомляється, що аби відслідковувати це було легше, статус е-лікарняного автоматично зміниться на “готово до сплати”.

Відповідно, з цього дня роботодавець має упродовж не більш ніж 10 календарних днів призначити працівнику допомогу.

Читайте також: В Україні подовжили перехідний період для е-лікарняних до 1 жовтня

У Фонді соцстрахування інформують, що після завершення перехідного періоду готовим до сплати е-лікарняний буде ставати, як і передбачено, на наступний день після закінчення періоду тимчасової непрацездатності.

Як повідомлялося, МОЗ подовжив перехідний період для формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність, на основі яких формується електронний лікарняний, до 1 жовтня. Раніше передбачалося, що перехідний період триватиме з 4 червня до 1 вересня 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-