Україна переходить на електронні лікарняні. Інфографіка

Україна переходить на електронні лікарняні. Інфографіка

Укрінформ

З 4 червня 2021 року в Україні розпочався перехідний період до видачі лише електронних листків непрацездатності. З 1 жовтня паперові листки непрацездатності не будуть видаватися.

Медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) - це повністю електронний документ, інформація зберігається в електронному вигляді. У такому ж варіанті вона передається до підприємства. Паперові лікарняні не видаватимуться.

Медичний висновок формується у день звернення до лікаря. У випадках, коли непрацездатність настала у вихідний, наприклад у неділю, то на одну добу раніше відкрити можна, але не більше.

В момент створення електронного лікарняного, Вам на телефон буде приходити СМС-сповіщення про це, а тому якщо номер, на який Ви були зареєстровані у сімейного лікаря змінився, зверніться і поновіть інформацію.

Чинна нормативна база дозволяє видачу заднім числом електронного медичного висновку про непрацездатність у трьох випадках: 

  • якщо людина була за кордоном
  • якщо людина була в процесі переїзду з одного регіону в інший
  • у випадку технічної несправності в електронній системі охорони здоров'я

В такому випадку дозволяється формування електронного медичного висновку про тимчасову непрацездатність заднім числом протягом 5 днів. Це з урахуванням можливих вихідних, які можуть потрапити в цей період.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-