Штраф від 170 тисяч чи тюрма: в Україні хочуть посилити покарання за підробку COVID-документів

Штраф від 170 тисяч чи тюрма: в Україні хочуть посилити покарання за підробку COVID-документів

Укрінформ
Кабінет Міністрів пропонуватиме Верховній Раді внести зміни до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за підробку та користування документами про вакцинацію проти особливо небезпечних інфекційних хвороб.

Як передає Укрінформ, про це під час засідання уряду сказав Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Сьогодні плануємо затвердити і направити до Верховної Ради законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу щодо відповідальності за підробку документів що стосуються щеплень. Підробив такі документи - штраф від 170 тис. грн або строк до 3 років. Штрафи в тисячі гривень або строк до 2 років будуть передбачені як для людей, які свідомо використовують підроблені документи, так і для лікарів. які свідомо вносять неправдиву інфомацію про щеплення", - сказав Шмигаль.

Читайте також: COVID-сертифікат за 6 тисяч: медпрацівниця підробляла дані в базі МОЗ

Зокрема, як йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту, пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статею 321 (3), яка передбачає встановлення відповідальності за використання особою завідомо підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб у вигляді штрафу від 17 тис. до 34 тис. грн або обмеження волі на 1-3 роки.

Читайте також: СБУ «накрила» ділків, які підробляли COVID-документи для заробітчан

Також пропонується встановити відповідальність за внесення медичним працівником завідомо неправдивих відомостей до медичної документації щодо проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб у вигляді штрафу від 34 тис. до 68 тис. грн, або позбавлення волі на строк до двох років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

Також проєктом закону пропонується встановлення відповідальності за виготовлення з метою збуту підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб у вигляді штрафу від 85 тис. до 170 тис. грн або позбавленням волі на строк до трьох років.

Читайте також: За підробку «ковідних» сертифікатів буде окрема стаття Кримінального кодексу - Ляшко

Як зазначається у пояснювальній записці до документу, необхідність встановлення кримінальної відповідальності за підробку таких документів спричинена необхідністю забезпечення епідемічної безпеки, а також у зв'язку з тим, що в Україні почастішали випадки виявлення підроблених документів щодо вакцинації проти COVID-19.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-