COVID-сертифікат за 6 тисяч: медпрацівниця підробляла дані в базі МОЗ

COVID-сертифікат за 6 тисяч: медпрацівниця підробляла дані в базі МОЗ

Укрінформ
Кіберполіцейські викрили двох осіб у внесенні до електронних баз Міністерства охорони здоров'я неправдивих відомостей про вакцинацію - за псевдовакцинацію громадяни платили близько 6 000 гривень.

Про це інформує Департамент кіберполіції Національної поліції України, передає Укрінформ.

“Схему виготовлення підроблених сертифікатів організувала 44-річна працівниця медичного закладу спільно зі своїм 27-річним знайомим, який виконував роль посередника. У месенджері громадянам пропонували отримати міжнародний сертифікат без проходження вакцинації від COVID-19”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: СБУ «накрила» ділків, які підробляли COVID-документи для заробітчан

За інформацією правоохоронців, за 1500 гривень фігуранти пропонували сертифікат про вакцинацію без внесення даних особи до бази електронної системи охорони здоров’я, і натомість за 6 000 гривень можна було отримати сертифікат із внесенням даних до бази МОЗ.

Поліцейські провели обшуки за місцями роботи та проживання правопорушників, під час яких було вилучено мобільні телефони, банківські картки, зразки сертифікатів про вакцинацію та «чорнові» записи.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 362 (Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в комп'ютерах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України. Наразі вирішується питання щодо оголошення підозри фігурантам.

Правоохоронці встановлюють осіб, які скористалися послугами цих осіб.

Читайте також: У Києві на замовлення турфірм масово підробляли ПЛР-тести та картки про вакцинацію

Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в державних автоматизованих системах, викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам у Дніпропетровській області спільно зі слідчим відділом Дніпровського райуправління поліції та представниками Мінцифри.

Процесуальне керівництво здійснює Дніпропетровська окружна прокуратура.

Як повідомлялося, працівники кіберполіції викрили на Запоріжжі жінку на підробці результатів ПЛР-тестів на COVID-19.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-