У Києві на замовлення турфірм масово підробляли ПЛР-тести та картки про вакцинацію

У Києві на замовлення турфірм масово підробляли ПЛР-тести та картки про вакцинацію

Фото
Укрінформ
У Києві викрили схему масової підробки результатів ПЛР-тестів та медичних карток про вакцинування від коронавірусу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За процесуального керівництва прокурорів Дніпровської окружної прокуратури Києва викрито та ліквідовано схему виготовлення і масового розповсюдження фальшивих результатів ПЛР-тестів, а також медичних карток про вакцинування осіб (ч. 3 ст. 358 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, громадянин у змові з представниками туристичних фірм налагодив схему підроблення та видачі фальшивих результатів ПЛР-тестів на коронавірус з негативним показником, виданих нібито українськими та закордонними лабораторіями, а також медичних карток про вакцинування осіб.

За оперативними даними, ця схема існувала з осені 2020 року, при цьому жодних тестів клієнтам не проводили.

Читайте також: Список пунктів, де «клепають» фальшиві COVID-довідки, передали поліції та СБУ

Туристичні фірми займалися оформленням документів для виїзду за кордон на відпочинок. Як додаткову послугу працівники пропонували клієнтам вже готові ПЛР-тести від нібито українських лабораторій для виїзду за кордон і ПЛР-тести від імені закордонних лабораторій для можливості в’їзду на територію України. Окрім цього, вони виготовляли фальшиві медичні картки про проведення вакцинації.

Підроблені довідки виготовлялися впродовж доби після надходження замовлення. Їх вартість становила від 450 до 850 грн залежно від рівня довідки, зокрема з QR-кодом і бланками певних установ коштували дорожче.

Під час обшуків за місцем проживання фігуранта та місцем виготовлення підроблених документів правоохоронці вилучили підроблені довідки про результати ПЛР-тестів, комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності, готові бланки та шаблони для виготовлення фальсифікованих довідок та медичних карток, 16 банківських карток, незареєстрований газовий пістолет.

На даний час встановлено, що кількість довідок, які реалізовувалися за травень-вересень 2021 року становила 30-50 штук на день, а загальна кількість осіб, які скористалися їхніми «послугами», більш як 3 500.

Вирішується питання щодо повідомлення про підозру учасникам схеми. Тривають слідчі дії, встановлюються всі особи, причетні до злочину, а також особи, які скористалися такими «послугами».

Як повідомляв Укрінформ, Служба безпеки України 9 вересня заявила про викриття чергову схему підробки результатів ПЛР-тестів на Харківщині. Зловмисники вносили недостовірну інформацію у додаток «Дій вдома».

Організували оборудку працівники однієї з приватних лабораторій разом з представниками туристичного агентства. Схема існувала з початку 2020 року. Щомісяця видавали близько тисячі довідок, а вартість кожної становила 800 гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-