Інноваційні ліки для пацієнтів зі складними захворюваннями стануть доступнішими - Ляшко

Інноваційні ліки для пацієнтів зі складними захворюваннями стануть доступнішими - Ляшко

Укрінформ
Ухвалений закон про можливості закупівель ліків за договорами керованого доступу забезпечить доступність інноваційних препаратів для пацієнтів зі складними та рідкісними захворюваннями.

Про це заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко у Фейсбуці, передає Укрінформ.  

«Позитивне голосування створює повноцінне законодавче підґрунтя до застосування механізму договорів керованого доступу (ДКД) в Україні», - зазначив він.

Як пояснив Ляшко, договори керованого доступу – це механізм, який використовують у всьому світі для забезпечення інноваційними препаратами пацієнтів зі складними та рідкісними захворюваннями. ДКД найчастіше використовується для закупівлі препаратів для лікування онкологічних захворювань (57%), хвороби очей (33,9%), хвороби шкіри (28,8%).

Читайте також: В Україну доставили 60 тисяч флаконів інноваційних ліків проти COVID-19

Відтак за дорученням МОЗ держпідприємство «Медичні закупівлі України» має можливість вступати у прямі перемовини з виробниками оригінальних інноваційних лікарських засобів для їх закупівель, підкреслив міністр.

За його словами, переваги ДКД відчують як пацієнти, так і держава та виробники ліків.

Зокрема, перевагою для пацієнтів є розширення доступу до інноваційного лікування; для держави – можливість ефективного використання бюджетних коштів, покращення доступу пацієнтів до ліків; для виробників - отримання гарантій та замовлень з боку держави щодо постачання товарів у визначених обсягах.

Читайте також: Україна отримала обладнання, яке дозволить виявляти нові мутації вірусів

Як повідомляв Укрінформ, 21 вересня Верховна Рада 309 голосами «за» проголосувала за внесення змін до закону «Про публічні закупівлі» щодо забезпечення можливості закупівель лікарських засобів за договорами керованого доступу (№4662).  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-