Жителі ОРДЛО розчаровані позицією Росії, і Україна має цим скористатися - експерт

Жителі ОРДЛО розчаровані позицією Росії, і Україна має цим скористатися - експерт

Укрінформ
Жителі окремих районів Донецької та Луганської областей за сім років окупації та невизнання з боку Росії розчарувалися в її позиції, тож Україна має використати цю ситуацію.

Таку думку висловила у коментарі телеканалу "Дом"  аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Марія Золкіна, передає Укрінформ.

"Проєкт "ДНР/ЛНР" як самостійна одиниця абсолютно не відбувся. Це вже позначається і в настроях, і в розчаруванні таким результатом серед жителів цих територій", - зазначила Золкіна.

Вона констатувала, що Росія так і не визнала "незалежність республік" і не приєднала ці території. Водночас у жителів ОРДЛО залишається запит на якусь систему, "державність".

"І оскільки Росія не готова офіційно інтегрувати ці території до свого складу, вона має давати певні політичні подачки, які будуть нібито підживлювати ідею, що РФ не кидає ці території, що вона в них зацікавлена. Але при цьому все, що Росія робить, навіть у межах підготовки до виборів Держдуми, - все сигналізує про те, що це просто подачка, політична завіса", - переконана експерт.

Читайте також: В ОРДЛО обмаль охочих голосувати на виборах Держдуми - правозахисники

Як приклад вона навела видачу російських паспортів жителям ОРДЛО.

"Ця паспортизація - класичний інструмент такої повзучої інтеграції, коли... стратегічно закидається вудка на майбутнє. Тобто через 5, 10, 15 років - коли б не почалася реінтеграція цих територій до складу України - у Росії вже буде колосальний, потужний інструмент впливу на все, що на цих територіях відбувається", - наголосила Золкіна.

За її словами, у зв'язку з розчаруванням серед жителів ОРДЛО "все більше спостерігається симпатії або до України, або до повноцінної інтеграції в Росію" - але не до самостійного існування так званих "ДНР" та "ЛНР".

"І Україна, безумовно, в довгостроковій перспективі цей сигнал має намагатися використовувати. Бо Росія якраз не зацікавлена у повноцінній інтеграції цих територій", - заявила аналітик.

Читайте також: Окупаційна влада посилює інформаційну ізоляцію ОРДЛО — експерт

Одним з кроків на цьому шляху, за словами Золкіної, має стати, відновлення безперешкодного перетину лінії розмежування.

"Ключове завдання України сьогодні - не тільки в Мінській ТКГ, а й на рівні міжнародних організацій, на рівні ОБСЄ - вимагати відновлення пересування населення через лінію розмежування. Зараз це питання стратегічної важливості. Адже, не маючи живого зв'язку, ми втрачаємо можливість впливати на те, що думають жителі ОРДЛО про те, що відбувається в Україні", - підсумувала Золкіна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-