МКІП ініціює держпідтримку для бібліотек в об'єднаних громадах

МКІП ініціює держпідтримку для бібліотек в об'єднаних громадах

Укрінформ
У Міністерстві культури та інформаційної політики ініціюють державні субвенції для бібліотек в об'єднаних громадах.

Про це під час відкриття ХІІ Міжнародного бібліотечного форуму повідомила заступниця міністра культури та інформаційної політики Лариса Петасюк, передає кореспондент Укрінформу.

«Успіх нашої держави залежить від людського потенціалу, який розвиватиметься, як буде якісна освіта, культурна складова і виховання національної ідентичності. І я переконана, що саме бібліотеки є такими центрами, де ці складові поєднуються. Зараз наше міністерство розробляє культурну субвенцію. Ми хочемо в бюджеті передбачити безпосередньо для ОТГ державну підтримку для всіх закладів культури, в тому числі для бібліотек. І зараз працюємо з комітетом Верховної Ради саме з цього питання», - зазначила Петасюк.

За її словами, минулий і 2021 рік були не простими для бібліотечної спільноти. Втім, вони знайшли вихід у цифровізації, яка нині є актуальною.

Також вона наголосила, що МКІП спільно з бібліотечною спільнотою зараз активно напрацьовує зміни до закону «Про бібліотеки та бібліотечну справу», оскільки той варіант, який був прийнятий у лютому 2021 року, має застарілу редакцію і не відповідає сьогоденню.

За словами Петасюк, Мінкульт дуже помірно ставиться до ліквідації і реорганізації бібліотек, аналізуючи ситуацію з кожним конкретним випадком.

«Ми залучили безпосередньо місцеві органи, профспілки, щоб зберігати трудові права працівників. Окрім того, співпрацюємо з Офісом Генпрокурора і добре знаємо, що зараз у нас Львівська, Житомирська, Миколаївська, Черкаська, Кіровоградська, Херсонська, Тернопільська, Харківська, Одеська мають судові справи. Тобто, прокуратура здійснює відстоювання інтересів в цих областях і ми моніторимо такі випадки», - додала заступниця міністра.

Читайте також: На головну премію BookForum претендують 450 книг із сотні видавництв

Сьогодні, 15 вересня, у рамках 28 BookForum стартував ХІІ Міжнародний бібліотечний форум. Цьогорічна тема: «Бібліотека ‒ вимір незалежності». Форум проходитиме в олайн- форматі до 18 вересня. Організатори - ВГО Українська бібліотечна асоціація, ГО «Форум видавців», Львівська обласна бібліотека для дітей.

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-