Послаблювати обмеження для COVID-вакцинованих зарано – епідеміологиня

Послаблювати обмеження для COVID-вакцинованих зарано – епідеміологиня

Укрінформ
Для суспільства найбільшу небезпеку становлять пацієнти зі «стертими» формами захворювання і легким перебігом COVID-19.

Про це в коментарі Укрінформу сказала епідеміологиня та експертка ВООЗ з реагування на біологічні загрози Наталія Виноград.

«Вакциновані люди все одно будуть поширювати вірус. З огляду епідеміології ми завжди кажемо, що клінічна небезпека – це тяжкий пацієнт, який потрапляє до реанімації. Але для суспільства найбільшу небезпеку становлять пацієнти зі «стертими» формами захворювання і легким перебігом, бо вони перебувають між нами і поширюють цю проблему в суспільстві. Тому питання у тому, чи треба, щоб вони знімали маску та інфікували інших? Вакцинація – це один із компонентів захисту», - сказала Виноград.

Читайте також: Данія першою в ЄС зняла всі карантинні обмеження

На думку епідеміологині, послаблювати обмеження для вакцинованих поки що зарано. За її словами, трагедія пандемії у тому, що SARS-CoV-2 нестабільний, дуже швидко змінюється, що дозволяє його новим варіантам вислизати з-під імунної відповіді. «Тому поки він не стабілізується, закрити проблему може своєчасна і адекватна зміна реагування – тобто вчасний перехід з однієї зони епіднебезпеки в іншу», - додала Виноград.

Як повідомляв Укрінформ, МОЗ розглядає можливість часткового послаблення обмежень для вакцинованого населення. Зокрема, передбачається, що більшість обмежень, які передбачені у жовтій та червоній зонах, не застосовуватимуться у разі, якщо будуть вакциновані колективи та відвідувачі закладів. При цьому для жовтої зони буде достатньо однієї дози вакцини, а для червоної - потрібен повний курс.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-