Розстріли на Інститутській: суд повторно допитав брата загиблого Героя України Шимка

Розстріли на Інститутській: суд повторно допитав брата загиблого Героя України Шимка

Укрінформ
Святошинський районний суд міста Києва у ході засідання у справі щодо розстрілів учасників акцій протестів на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року щодо обвинувачених ексберкутівців повторно допитав брата загиблого Героя України Максима Шимка — Павла.

Це засідання пройшло у середу, інформує у Фейсбуці ГО «Адвокатська дорадча група», передає Укрінформ.

Суд повторно допитав брата загиблого Максима Шимка — Павла. Павло Шимко під час засідання зазначив, що бачив брата напередодні його загибелі 17 лютого, - тоді Максим приїжджав додому. З 19 лютого Павло спостерігав за Максимом по відеотрансляції подій з Майдану”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у суді також показали фото та відеоматеріали із 20 лютого 2014 року, і на них Павло упевнено впізнав брата.

Попри намагання захисту піддати сумніву можливість упізнати людину на відео та фото, Павло наголосив, що впізнав Максима за одягом та статурою. Також у Максима в руках була палиця з червоним краєм, на яку звернув увагу Павло”, - поінформували активісти.

У ГО “Адвокатська дорадча група” уточнили, що Максим Шимко загинув 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській і згідно з балістичною експертизою куля, вилучена з трупа Шимка, була випущена з автомата ГУ номер 3557. Зазначається, що цей автомат закріплений за обвинуваченим Зінченком.

Після допиту Павла Шимка суд поінформував, що у період, коли справа щодо Зінченка, Аброськіна та Янішевського була призупинена, а у справі Тамтури та Маринченка тривав розгляд, суд допитав 5 свідків захисту, - це командир 3-го взводу 4-ї роти київського беркуту Віталій Косенький, сержант 3 взводу спецроти київського беркуту Іван Барахтянський, беркутівець 1-ї роти київського беркуту Микола Брижак і політики Валентин Наливайченко та Віталій Кличко.

Головуючий суддя Сергій Дячук зазначив, що у залі суду на той момент фізично перебували всі ті ж учасники процесу, які були і під час допиту свідків, і поцікавився, чи наполягають адвокати обвинувачених на повторному допиті цих свідків.

Зі свого боку адвокат Олександр Горошинський уточнив, що вважає сторону захисту “заручниками ситуації” та “вимушений ставити питання про повторний допит”.

Таким чином, свідків викликатимуть до суду повторно”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Розстріли на Інститутській: у суді допитали поранену під час протестів дівчину-медика

Суд також повторно дослідив докази, які досліджувалися у період, коли справа щодо Аброськіна, Зінченка та Янішевського була виділена та призупинена.

Серед них (повторно досліджених матеріалів — ред.) - схема руху беркутівців із жовтими пов’язками від Інститутської до Грушевського, яку намалював свідок Наливайченко. Крім того, дослідили відповідь Наливайченка адвокату Закревській з переліком офіційних звернень, в яких начебто присутня інформація про участь російських спецслужб у розстрілі протестувальників 20-го лютого на вул. Інститутській, і аналогічні матеріали прокуратури. Суд зауважив, що всі ці листи з грифом ДСК досліджувалися в закритому засіданні і інформації, яка б підтверджувала слова Наливайченка, вони не містять”, - уточнюється у повідомленні.

Також під час засідання було досліджено слідчий експеримент з одним із свідків по епізоду вбивства Героя Небесної Сотні Сергія Бондарчука та різні експертизи.

Як зазначається, на наступному засіданні у суді має виступити і потерпілий Юрій Аксенін, який хоче дати додаткові свідчення.

У коментарі Укрінформу Горошинський уточнив, що наступне засідання у справі заплановано на 15 вересня на 11:00.

Читайте також: Ексбійця спецзагону «Омега» судитимуть у справі про розстріли на Інститутській

Як повідомлялося, ця справа надійшла до суду у 2015 році спочатку щодо двох обвинувачених - Павла Аброськіна і Сергія Зінченка. Згодом, у 2016-му році, цю справу об’єднали з обвинуваченням Олександра Маринченка, Сергія Тамтури і Олега Янішевського і почали слухати спочатку.

29 грудня 2019 року відбувся обмін полоненими. В Україну повернули 76 осіб, яких тримали в полоні на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Україна видала 127 утримуваних осіб, зокрема п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані.

При цьому Київський апеляційний суд перед обміном звільнив з-під варти 3 ексберкутівців, обвинувачених у вбивстві 48 і пораненні 80 осіб на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. З-під варти відпустили Янішевського, Зінченка та Аброськіна.

Суд також скасував домашній арешт двом іншим колишнім беркутівцям, обвинувачуваним у цій справі, - Тамтурі й Маринченку. Їх усіх звільнили під особисте зобов’язання.

Згодом адвокат Олександр Горошинський поінформував, що до Києва повернулися двоє ексберкутівців - Маринченко і Тамтура, яких передали до ОРДЛО в межах обміну утримуваних осіб.

Маринченко і Тамтура заявили, що будуть і надалі брати участь у судових засіданнях у справі розстрілів на Майдані.

20 жовтня Святошинський районний суд Києва оголосив у міжнародний розшук трьох ексберкутівців, обвинувачених у рамках справи щодо розстрілів на Інститутській у Києві в лютому 2014 року - Янішевського, Зінченка та Аброськіна.

25 листопада суд виділив матеріали щодо трьох ексберкутівців - Янішевського, Зінченка та Аброськіна, - до розгляду в окремому провадженні та зупинив його до розшуку цих 3 осіб.

Після цього суд розглядав справу саме щодо двох ексберкутівців – Маринченка і Тамтури.

2 червня Святошинський районний суд міста Києва у рамках судового розгляду справи щодо розстрілів учасників акцій протестів на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року щодо обвинувачених ексберкутівців Олега Янішевського, Сергія Зінченка і Павла Аброськіна дозволив заочний судовий розгляд цього судового провадження.

Читайте також: Екскомандиру роти "Беркут" повідомили про підозру в організації теракту і вбивств на Майдані

Того ж дня суд у рамках судового розгляду справи щодо розстрілів учасників акцій протестів на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року щодо обвинувачених ексберкутівців Олександра Маринченка і Сергія Тамтури об’єднав цю справу із справою щодо 3 інших обвинувачених ексберкутівців Олега Янішевського, Сергія Зінченка і Павла Аброськіна, у одне судове провадження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-