Ексбійця спецзагону «Омега» судитимуть у справі про розстріли на Інститутській

Ексбійця спецзагону «Омега» судитимуть у справі про розстріли на Інститутській

Укрінформ
Офіс Генерального прокурора направив до Печерського районного суду Києва обвинувальний акт щодо ексвійськовослужбовця спецзагону «Омега» через розстріли протестувальників 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській.

Про це повідомляє пресслужба відомства, передає Укрінформ.

“Прокурори Офісу Генерального прокурора направили до Печерського районного суду м. Києва обвинувальний акт стосовно колишнього офіцера, кулеметника окремого загону спеціального призначення та боротьби з тероризмом «Омега» однієї з бригад спеціального призначення управління Північного територіального київського командування внутрішніх військ МВС України, за фактом скоєння вбивств учасників акцій протесту 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській в Києві”, - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, колишній військовослужбовець спецзагону «Омега», діючи спільно та погоджено зі співробітниками так званої чорної роти "Беркуту", взяв безпосередню участь у груповому вчиненні терористичного акту – здійсненні пострілів на ураження з вогнепальної зброї по беззбройних учасниках акції протесту на вул. Інститутській. Зазначається, що ексвійськовослужбовець «Омеги» та колишні співробітники «чорної роти» одягнули під шоломи маски-балаклави.

Читайте також: Суд дав дозвіл на затримання екскомандира харківського «Беркуту» Шаповалова

"Безпосередньо обвинувачений спричинив кульові поранення двом демонстрантам, які перебували на під’їзній дорозі від Жовтневого палацу та на тротуарі нижче від верхнього виходу з метро "Хрещатик", - заявили у прокуратурі.

Обвинуваченому інкримінується перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, вчинення терористичного акту, умисні вбивства та замахи на умисні вбивства, а також перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі Державного бюро розслідувань.

Як повідомляв Укрінформ, унаслідок розстрілів по вул. Інститутській в Києві 20 лютого 2014 року було вбито 48 і поранено 80 учасників Революції гідності.

З 2015 року у Святошинському райсуді столиці почав слухатися обвинувальний акт спочатку щодо двох обвинувачених - колишній бійців "Беркуту" Павла Аброськіна і Сергія Зінченка, але у 2016 році його об’єднали з обвинуваченням проти ексберкутівців Олександра Маринченка, Сергія Тамтури і Олега Янішевського і почали слухати спочатку.

29 грудня 2019 року відбувся обмін полоненими, під час якого Україна передала 127 утримуваних осіб, зокрема п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані.

Перед цим Київський апеляційний суд звільнив з-під варти Янішевського, Зінченка та Аброськіна, обвинувачених у вбивстві 48 і пораненні 80 осіб на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. Суд також скасував домашній арешт Тамтурі й Маринченку.

Згодом адвокат Олександр Горошинський поінформував, що Маринченко і Тамтура повернулися до Києва. Обидва заявили, що будуть і надалі брати участь у судових засіданнях.

20 жовтня 2020 р. Святошинський районний суд Києва оголосив у міжнародний розшук Янішевського, Зінченка й Аброськіна. Матеріали щодо них виділені до розгляду в окремому провадженні, зупинене до їх розшуку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-