Рада внесла зміни до законів про діяльність наукових парків

Рада внесла зміни до законів про діяльність наукових парків

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в другому читанні закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо активізації діяльності наукових парків" (№4236).

За нього проголосував 321 народний депутат, передає кореспондент Укрінформу.

"Мета законопроєкту – підвищення ефективності здійснення науковими парками (НП) інноваційної діяльності та комерціалізації результатів наукових досліджень, науково-технічних (експериментальних розробок)", - йдеться у пояснювальній записці.

Документ визначає правовий статус наукових парків, їх організаційно-правову форму, окреслює їх завдання та мету задля підвищення їх ролі та покращення інноваційної діяльності ЗВО та наукових установ.

Читайте також: Рада ухвалила першому читанні законопроєкт про держзамовлення у вишах

Також передбачено надати право засновникам створювати НП без погодження із центральними органами виконавчої влади.

Науковим паркам надається право самостійно встановлювати напрями діяльності без затвердження їх центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері наукової, науково-технічної, інноваційної діяльності та трансферу (передачі) технологій.

Встановлюється, що у разі виходу закладу вищої освіти та/або наукової установи, за участі яких було створено НП, зі складу засновників, НП підлягає ліквідації.

Закладу вищої освіти та/або науковій установі-засновнику дозволяється надавати приміщення для розміщення НП на таких умовах оренди, як для бюджетних установ.

До переліку джерел фінансування НП закон включає також і гранти, кредити, поворотну фінансову допомогу.

Читайте також: Рада ухвалила зміни до закону про індустріальні парки

Очікується, що такі зміни, зокрема, сприятимуть подоланню негативних економічних наслідків для наукових парків, спричинених тимчасовим спадом активності внаслідок поширення COVID-19.

Як зазначається у пояснювальній записці, НП на сьогодні й досі не виступають ефективним інструментом впливу на розвиток інноваційних процесів. Причиною є низка проблем, які потребують вирішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-