Рада ухвалила першому читанні законопроєкт про держзамовлення у вишах

Рада ухвалила першому читанні законопроєкт про держзамовлення у вишах

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила першому читанні законопроєкт про держзамовлення у закладах вищої освіти.

Законопроєкт №5467  "Про формування та розміщення державного та/або регіонального замовлення на підготовку фахівців з вищою, фаховою передвищою освітою, наукових, науково-педагогічних кадрів, кваліфікованих робітників та слухачів підготовчих відділень закладів вищої освіти, на післядипломну освіту" підтримали 256 народних депутатів, передає кореспондент Укрінформу.

"Проєктом закону передбачається врегулювати особливості відносин, що виникають у зв’язку з формуванням і розміщенням державного та/або регіонального замовлення на підготовку здобувачів вищої, фахової передвищої, наукових, науково-педагогічних кадрів, кваліфікованих робітників та слухачів підготовчих відділень закладів вищої освіти, післядипломної освіти", - йдеться у пояснювальній записці.

Так, проєктом закону: встановлюється порядок формування державного замовлення у розрізі освітніх, освітньо-професійних, освітньо-наукових/освітньо-творчих, наукових ступенів, освітньо-кваліфікаційних рівнів, галузей знань, спеціальностей і професій з урахуванням середньострокового прогнозу потреби у фахівцях, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрах на ринку праці на плановий рік та наступні за ним два роки та обсягів видатків загального фонду державного бюджету на зазначені цілі.

Законопроєктом встановлюється порядок формування регіонального замовлення на підготовку фахівців, робітничих кадрів у професійно-технічних навчальних закладах у зв’язку із передачею фінансування з державного бюджету до місцевих бюджетів відповідно до Бюджетного кодексу та визначається термінологія.

Крім того, визначається механізм спрямування бюджетних коштів для закладів вищої освіти приватної форми власності на оплату послуг з підготовки здобувачів освіти з державного бюджету України.

Проєктом пропонується запровадити автоматизоване адресне розміщення місць державного (регіонального) замовлення (через Єдину державну електронну базу з питань освіти (ЄДЕБО)) між закладами освіти шляхом надання вступнику рекомендацій на підставі його конкурсного балу.

Документ встановлює норма, яка передбачає застосування конкурсних засад при розміщенні державного (регіонального) замовлення з урахуванням, зокрема, пропозицій Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

Читайте також: Уряд збільшив держзамовлення на інженерно-технічні та природничі спеціальності

Верховна Рада також ухвалила в першому читанні законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо військової освіти та науки" (№5641).

"Проєкт закону розроблено з метою вдосконалення освітнього процесу та наукової і науково-технічної діяльності у вищих військових навчальних закладах (ВВНЗ), військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти (ВНП ЗВО), військових наукових установах (ВНУ), підвищення якості підготовки військових фахівців", – йдеться у пояснювальній записці.

Так, проєктом закону передбачається внесення змін до законів “Про освіту”, “Про вищу освіту” та “Про наукову і науково-технічну діяльність”.

Зокрема, зміни до закону “Про освіту” передбачають внесення такої спеціалізованої освіти, як професійна військова освіта, яка здобувається у неформальній освіті за освітніми програмами для вдосконалення професійного рівня військового фахівця і забезпечення виконання службових (бойових) функцій, встановлюють тактичний, оперативний та стратегічний рівні військової освіти з метою реалізації вимог положень стятті 15 закону “Про національну безпеку України” щодо визначення засад військової кадрової політики та підготовки кадрів для виконання заходів оборонного планування в силах оборони, спільних дій у міжвідомчих органах військового управління за процедурами планування і ухвалення військових рішень стандартів НATO, а також узгоджують норми зазначеного закону зі спеціальними законами України у сферах національної безпеки і оборони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-