У Києві проходить міжнародний форум «Масові штучні голоди: пам’ятаємо, вшановуємо»

У Києві проходить міжнародний форум «Масові штучні голоди: пам’ятаємо, вшановуємо»

Фото
Укрінформ
У Будинку профспілок України, що на Майдані Незалежності в Києві, розпочався міжнародний форум «Масові штучні голоди: пам’ятаємо, вшановуємо».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, у форумі беруть участь представники Верховної Ради та уряду, міжнародних, громадських організацій, наукової спільноти, релігійні діячі, лідери суспільної думки України.

Міжнародний форум "Голодомори: пам'ятаємо, вшановуємо" / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

Мета форуму - вшанувати пам’ять українців, знищених у XX ст., актуалізувати обговорення в українському суспільстві та міжнародній спільноті теми Голодомору-геноциду 1932–1933 рр., масових штучних голодів 1921–1923 рр., 1946–1947 рр.; об’єднати суспільство задля поширення правди про злочини, вчинені комуністичним тоталітарним режимом.

Читайте також: Британка знайшла на горищі листування про Голодомор

У вступній частині форуму - «Україна і світ: формування національної пам’яті та важливість поширення правди про Голодомори», що відбувається зараз, - прозвучали звернення від Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, виступи Президента України 2005–2010 рр. Віктора Ющенка, предстоятеля Православної церкви України Епіфанія, глави Української греко-католицької церкви Блаженнішого Святослава.

Читайте також: У Музеї Голодомору відкрили оновлену Залу пам’яті

Під час форуму відбудуться дві панельні дискусії: «Голодомор-геноцид та масові штучні голоди 1921-1923 рр., 1946-1947 рр. як найбільші злочини комуністичного тоталітарного режиму: наукові дослідження» та «Голодомор-геноцид та масові штучні голоди 1921–1923 рр., 1946–1947 рр. як найбільші злочини комуністичного тоталітарного режиму: суспільні конотації».

Також під час форуму відбудеться презентація нових наукових праць. Це видання «Геноцид українців 1932–1933 за матеріалами досудових розслідувань», що містить укази та розпорядження Президентів України щодо вшанування пам’яті українців, знищених комуністичним тоталітарним режимом у 1932–1933 роках. Основу джерельної бази видання формує вибірка з матеріалів архівної кримінальної справи №475, яка складається із 331 тому та зберігається в архіві Київського апеляційного суду.

Читайте також: Ткаченко оглянув будівництво музею Голодомору-геноциду

Це також збірник матеріалів і документів «Чорні дошки» України. Чернігівська область», який є одним із результатів роботи Інституту дослідження Голодомору. Збірник містить систематизований тематичний комплекс архівних та опублікованих джерел про використання «чорних дощок» на території Чернігівської області УСРР у 1931-1934 роках. Третє видання - навчальний посібник для вчителів «Голодомор 1932–1933 років – геноцид української нації», що є одним із перших навчальних видань, яке повною мірою висвітлює передумови, обставини та наслідки Голодомору-геноциду та масових штучних голодів 1921–1923 рр., 1946–1947 рр. у широкому історичному контексті як української, так і всесвітньої історії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-