Довічно засуджена працює в Мін’юсті дистанційно - з Качанівської колонії

Довічно засуджена працює в Мін’юсті дистанційно - з Качанівської колонії

Ексклюзив
Укрінформ
У Міністерстві юстиції розраховують, що власним прикладом із працевлаштування засудженої до довічного ув’язнення мотивують інших роботодавців наймати на роботу людей із місць несвободи.

Про це в коментарі Укрінформу повідомила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

"Цей факт для того, щоб до нас прийшли інші роботодавці... Нам було дуже складно. Ми шукали, де і як влаштувати офіційно на роботу саме з таким статусом людину, але ми ж знайшли вихід. Тому це показує, що за бажання соціально відповідальний бізнес може подумати, як наша система, будь-які засуджені, тут вже не принципово, чи вони довічно позбавлені волі, або звичайні мають строки, в яких вони колоніях відбувають покарання в тому чи іншому регіоні, а в принципі подивитися на те, що ми можемо співпрацювати, що в нас багато може бути потенціалу", – сказала Висоцька, коментуючи працевлаштування у міністерстві довічно засудженої.

Вона зауважила, що краще було б, аби ця робота була дистанційна з точки зору безпеки і витрат.

Читайте також: Малюська взяв на роботу до міністерства довічно ув’язнену

"Але це можна влаштувати. І міністерство показало на своєму прикладі, що це можливо", - наголосила заступниця міністра.

Водночас вона уточнила, що засуджена погодилася працювати віддалено за умови нерозголошення її особи і персональних даних.

"Ми говоримо про те, що взяли на роботу засуджену до довічного позбавлення волі, вона перебуває в Качанівській виправній колонії і працює дистанційно. Хто саме вона, що зробила і за якими статтями засуджена, ми не можемо розголошувати. Вона категорично відмовилася", – сказала Висоцька.

Наразі засуджена працює дистанційно з колонії, де є інтернет-клас, обладнаний комп’ютерами та інтернетом.

"Одне з робочих місць в цьому інтернет-класі – її безпосередньо робоче місце. Вона працює неповний робочий день і тиждень — тобто один день на тиждень дві години", – розповіла заступниця міністра.

За її словами, засуджена працює помічником міністра в патронатній службі, а її безпосередній керівник – керівник патронатної служби. Саме з ним, за словами заступниці міністра, засуджена обмінюється документами для роботи.

Читайте також: «Росія сплутала ЄСПЛ з телешоу» – Малюська про скаргу на Україну і 10 претензій Кремля

"Їй надсилаються на електронну пошту матеріали і документи, які вона має проаналізувати, систематизувати і ввести в спеціальну таблицю. Якщо так примітивно пояснювати. І звіт надсилає в патронатну службу... Цей звіт стосується виконання завдань, функцій різних підрозділів міністерства, в тому числі й апарату міжрегіональних наших управлінь", – розповіла Висоцька.

Вона додала, що згідно з трудовим договором засудженої, до її обов’язків також входить надання пропозицій з оптимізації роботи в певних підрозділах, але оскільки минуло лише три тижні з дня її працевлаштування, то цю функцію вона поки що не виконує.

"У неї ставка помічника. Це 9 тисяч гривень. Але насправді, оскільки нараховується заробітна плата пропорційно відпрацьованому часу, і дві години всього на тиждень виходить в один день, у місяць це становить 280-290 грн. Ми ще не виплатили їй за повний місяць, тому що він ще не закритий.... Поки що це 300 грн. Якщо ми будемо доповнювати функціонал і розширювати кількість годин цієї роботи, це приведе до відповідного збільшення цієї пропорції, і буде більше зарплата. Поки що так", – сказала Висоцька.

Заступниця міністра також уточнила, що помічник міністра з патронатної служби – це штатна посада, але не державної служби.

Зокрема, вона повідомила, що у патронатній службі міністерства працюють помічники та радники міністра, які звільняються автоматично зі звільненням самого міністра.

Читайте також: Фахівці ВООЗ приїдуть перевірити українські тюрми

"Цей підрозділ не обмежений вимогами державної служби. Якщо, наприклад, у приватного бізнесу свої вимоги до кандидатів, і він може залучити будь-якого нашого працівника, то державний сектор все ж таки обмежений вимогами і обмежений процедурою, як вступити на ту чи іншу конкурсну посаду. То саме патронатна служба була для нас виходом, щоб не порушити жодні нормативні акти, які регулюють прийом на роботу в міністерстві. Тому що там дуже спрощений порядок, і міністр має право самостійно визначати, який склад буде всієї патронатної служби і хто буде її керівником", – пояснила Висоцька.

Вона також розповіла, що в процесі пошуку кандидатури для працевлаштування у міністерстві враховували рекомендації адміністрації колонії, де відбувають покарання довічно засуджені жінки. Брали до уваги також відповідальність засудженої, її бажання працювати та виконувати необхідну роботу.

"Сама дівчина була рада, ми до цього готуватися певний час. Вона хвилювалася. Чому ми зупинилися і не обговорювали інших кандидатів? Тому що вона погодилася, вона була вмотивована, щоб залишився вибір на ній, тому ми особливо не вивчали інші компетенції. Можливості, час покаже, ми подивимося на цю практику, запропонуємо іншим партнерам. Мета ж – дати роботу всім засудженим насправді. Це частина ресоціалізаційної роботи. І ми тут просто приклад показуємо, що неможливе і дуже скептичне може бути реальністю. Ось цей приклад", – наголосила Висоцька.

Наразі, за її словами, вакансій у міністерстві немає, тож нових призначень засуджених на роботу в Мін’юсті не передбачається.

Таким чином, зауважила Висоцька, робота Мін’юсту нині полягає в тому, "щоб шукати роботодавця для людей, які зараз в місцях несвободи".

На уточнення, чи може робота засуджених у майбутньому впливати на перегляд їхнього строку, відповіла: "Якщо ми говоримо в принципі для засуджених, то робота дуже впливає. Вони мають бути вмотивовані, але немає чіткої нормативної прив’язки — скільки годин відпрацювати, або на кого відпрацювати. Якщо говоримо про засуджених до довічного позбавлення волі, тут складніше. Тут немає процедури умовно-дострокового звільнення. Тут ми ініціюємо закон про можливий перегляд, заміну на більш м’яке покарання, як просто засудження до позбавлення волі. І в цьому контексті в будь-якому випадку ухвалює рішення суд"”.

Як повідомлялося, напередодні міністр юстиції Денис Малюська повідомив, що в Міністерстві юстиції взяли на роботу довічно засуджену.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-