Ідею вступу до ЄС підтримують 64% українців, до НАТО — 54%

Ідею вступу до ЄС підтримують 64% українців, до НАТО — 54%

Опитування
Укрінформ
Результати проведеного соціологічною групою «Рейтинг» масштабного соціологічного опитування "Покоління незалежності: цінності та мотивації" показали, що вступ України до складу ЄС підтримують 64% респондентів, у НАТО – 54%.

Дослідження було презентовано на пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Домінуючим зовнішньополітичним вектором в Україні є європейська та євроатлантична інтеграція. В усіх питаннях, що стосувалися поглядів щодо майбутнього України на міжнародній арені, не менше половини опитаних підтвердили свої прозахідні прагнення. Так, за вступ у ЄС виступають 64%, у НАТО – 54%. Найбільше тих, хто підтримує європейське майбутнє України, серед наймолодших (16-24 роки): 66% за вступ у НАТО, 75% - за вступ у ЄС. Але навіть і в найстарших категоріях не менше половини респондентів - за рух України у західному напрямку", - йдеться у дослідженні.

Загалом серед наймолодших (16-24 роки), на відміну від старших, простежується тенденція до консолідації навколо проєвропейської ідеї України. 

Читайте також: Троє з чотирьох українців вважають себе щасливими

Однак, стійкою альтернативою європейської інтеграції є не стільки проросійський вектор, як запит на рівновіддаленість від Заходу та Росії – такий варіант обрали 35%. Серед противників вступу до ЄС лише чверть висловлюються за рух у напрямку Росії. Інші – за самостійний розвиток.

Проголошення Незалежності України загалом підтримали б 80% опитаних, якби цей процес відбувався нині. Не підтримали б – лише 15%, вагалися з відповіддю – 5%. Найвищий рівень підтримки Незалежності України серед покоління, яке народилося після 1991 року - 87%. Також більше тих, хто підтримав би незалежність, серед мешканців західних та центральних регіонів та більш заможних. Попри розбіжності, не менше двох третин у кожній із демографічних груп підтримали б сьогодні проголошення Незалежності України.

Читайте також: 70% українців не згодна з тезою Путіна про «один народ» - опитування

Громадянами України ідентифікують себе 75% опитаних (11% не відчувають себе такими), натомість європейцями – 26%, «радянською людиною» - 21%. Серед представників покоління Незалежності ідентифікують себе як громадяни України 86%, як європейці – 40%. Старші менше вважають себе європейцями, але частіше, ніж інші, ідентифікують себе як «радянську людину».

У ціннісному спектрі українців домінують універсалізм, доброта, конформізм та безпека. Найнижчі показники мають багатство і стимуляція. Самостійність, гедонізм та досягнення утримуються на середньому рівні.

Відносна більшість опитаних (57%) зазначили, що загалом задоволені своїм життям, 21% – не задоволені, 23% дали посередню оцінку. Чим молодший вік та чим вищі доходи, тим кращий показник задоволеності життям. Цікаво, що серед молоді 16-24 років навіть у бідніших майнових групах рівень задоволеності життям є відносно високим.

Читайте також: Лише 40% українців готові переплачувати за репутацію компанії - опитування

Участь в опитуванні брали українці віком від 16 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та сходу України.

Вибіркова сукупність: 20 тисяч респондентів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: по Україні – не більше 1,0%, по області – не більше 4%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-