Вибори в ОРДЛО можливі лише після виведення російських військ

Вибори в ОРДЛО можливі лише після виведення російських військ

Опитування
Укрінформ
На думку більшості українців, вибори на нині окупованих територіях можуть відбутися лише після виведення російських військ та роззброєння бойовиків.

Під час опитування, що проводилося соціологічною службою Центру Разумкова наприкінці липня – на початку серпня 2021 року, респондентів запитували, якою є їхня позиція стосовно проведення місцевих виборів на окупованих територіях Донецької і Луганської областей, передає Укрінформ.

Більшість опитаних (60%), вважають, що спочатку повинно відбутися виведення з цих територій російських військових, обеззброєння бойовиків і встановлення контролю України над своїм кордоном з Росією, а вже потім мають проводитися вибори. Лише 13% дотримуються думки, що спочатку на цих територіях мають відбутися вибори, а вже після цього ˗ виведення російських військових, обеззброєння бойовиків і встановлення контролю України над кордоном.

Вважають, що спочатку повинно відбутися виведення російських військових, обеззброєння бойовиків і встановлення контролю України над кордоном, а вже потім ˗ вибори, більшість респондентів у Західному (83%), Центральному (64%) і Південному (56%) регіонах і відносна більшість ˗ у Східному (35%, при 26% тих, хто дотримується протилежної точки зору).

Дотримуються думки, що вибори мають бути проведені лише після виведення російських військових, обеззброєння бойовиків і встановлення контролю України над кордоном, більшість україномовних респондентів (тих, що спілкуються вдома українською мовою ˗ 69%), і відносна більшість російськомовних (45%, при 16% тих, хто дотримується протилежної точки зору).

За те, щоб вибори проводити лише після виведення російських військових, обеззброєння бойовиків і встановлення контролю України над кордоном, виступає більшість виборців партії «Європейська солідарність» (80,5%), ВО «Батьківщина» (71,5%), партії «Слуга народу» (62%). Серед представників електорату партії «Опозиційна платформа - За життя» 32% виступають за те, щоб спочатку проводити вибори, в вже потім виводити з цих територій російських військових, обеззброювати бойовиків і встановлювати контроль України над кордоном. Протилежну точку зору підтримують лише 21% виборців цієї партії, хоча найбільше серед них тих, хто не визначився з цього питання (41%).

Читайте також: ЦВК квапить Донетчину і Луганщину з висновками про організацію місцевих виборів 31 жовтня

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 29 липня по 4 серпня 2021 року методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів. Було опитано 2019 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-