ЦВК квапить Донетчину і Луганщину з висновками про організацію місцевих виборів 31 жовтня

ЦВК квапить Донетчину і Луганщину з висновками про організацію місцевих виборів 31 жовтня

Укрінформ
Центральна виборча комісія звернулася до Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій – обласних військово-цивільних адміністрацій із проханням надати до 19 серпня висновки щодо можливості організації підготовки та проведення 31 жовтня 2021 року перших місцевих виборів в окремих тергромадах цих регіонів.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Секретаріату ЦВК.

“Центральна виборча комісія звернулася до Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій – обласних військово-цивільних адміністрацій за висновками щодо можливості організації підготовки та проведення 31 жовтня 2021 року перших місцевих виборів в окремих територіальних громадах цих регіонів”, - ідеться в повідомленні.

У ЦВК пояснюють, що така необхідність зумовлена тим, що у Донецькій та Луганській областях триває операція Об’єднаних сил щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

Читайте також: Корнієнко не виключає місцевих виборів у деяких громадах Донеччини навесні 2022 року

Відповідно на окремих територіях цих областей існує загроза безпеці виборців, інших суб’єктів та учасників виборчого процесу, а також належному забезпеченню організації підготовки та проведення виборів із дотриманням вимог Кодексу, зауважують у ЦВК.

“Тож у такій ситуації рішення про можливість чи неможливість проведення виборів Комісія може ухвалити на підставі відповідних висновків та рекомендацій обласних військово-цивільних адміністрацій та правоохоронних органів, як це було напередодні місцевих виборів у жовтні 2020 року та березні 2021 року”, - пояснюють у Комісії.

Читайте також: В ОП розповіли, що змінили місцеві вибори у співпраці з громадами

У ЦВК наголошують, що Комісія не уповноважена самостійно визначати можливість забезпечення належного рівня безпеки та можливість уникнення терористичної загрози під час організації та проведення виборів на цих територіях.

Виборчим Кодексом визначено, що перші вибори можуть проводитись двічі на рік – в останню неділю березня та останню неділю жовтня та мають бути призначені не пізніше ніж за 70 днів до дня виборів, ідеться в повідомленні.

Отже, пояснюють у ЦВК, у разі визнання можливим організувати підготовку та проведення перших місцевих виборів в останню неділю жовтня 2021 року Комісія повинна ухвалити рішення про їх призначення не пізніше 21 серпня 2021 року.

Читайте також: Наратив РФ про «посередника» в Україні перешкоджає мирним переговорам – Євросоюз в ОБСЄ

“Відтак ЦВК очікує відповідні висновки від Донецької та Луганської ОДА-ВЦА не пізніше 19 серпня 2021 року”, - інформують у пресслужбі.

Також у ЦВК підкреслюють, що дії Комісії та рішення “завжди спрямовані виключно на забезпечення реалізації і захисту конституційних виборчих прав громадян та принципів вільного, демократичного виборчого процесу”.

“Тож ЦВК очікує на обґрунтовані висновки від Донецької та Луганської ОДА-ВЦА, що дасть законні підстави для ухвалення рішення щодо можливості безпечного проведення місцевих виборів на Донбасі”, - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, 25 жовтня 2020 року в Україні відбулися місцеві вибори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-