МОЗ: застуда або температура 37,2° не є протипоказанням COVID-щепленню

МОЗ: застуда або температура 37,2° не є протипоказанням COVID-щепленню

Укрінформ
На майже 7 млн щеплень від COVID-19 після імунізації зареєстровано 0,033% несприятливих подій.

Про це Укрінформу повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

“У відповідь на пандемію COVID-19 з 24 лютого 2021 року Україна здійснює вакцинацію від цієї хвороби. За цей період було введено майже 7 млн доз вакцин від COVID-19. Вакциновано двома дозами 2,5 млн українців, одну дозу отримали більше ніж 4,3 млн людей. На цю кількість введених доз вакцини проти COVID-19 було зареєстровано лише 0,033% несприятливих подій після імунізації. Більшість з них — несерйозні”, - йдеться у повідомленні.

У міністерстві додали, що всі вакцини проти COVID-19, що використовуються в Україні є безпечними та ефективними, адже схвалені Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного застосування.

Читайте також: Чому не варто боятися «побічки» вакцинаціїрозяснення лікаря

Водночас протипоказами проведенню вакцинації від COVID-19 можуть бути::

- важка алергічна реакція на попередню дозу вакцини (якщо перше щеплення пацієнт отримав векторною вакциною (AstraZeneca), лікар, в окремій ситуації, також може призначити м-РНК вакцину для введення другої дози).

- гіперчутливість до одного з компонентів вакцини (дізнатися про склад вакцини можна у медичних працівників, які проводять вакцинацію).

- гостре захворювання (температура тіла вище 38,5ºC).

У міністерстві зазначили, що незначні інфекції, наприклад, застуда або субфебрильна температура (в межах 37,2-38,0°C), не є протипоказом щепленню.

Водночас, як наголошують у МОЗ, по кожному серйозному випадку ведеться розслідування відповідно до Порядку здійснення фармаконагляду.

Читайте також: Вакцинація в Україні: зафіксували менш як 1% серйозних побічних явищ

У міністерстві зауважили, що також як несприятлива подія після імунізації реєструється будь-який летальний випадок, що стався в 30-денний період після введення вакцини. Таким чином, відповідно до українського законодавства та міжнародних норм організації фармаконагляду за несприятливими подіями після імунізації, в разі настання смерті протягом 30 днів після імунізації, проводиться розслідування.

У МОЗ наголосили, що вакцинація проти COVID-19 не запобігає розвитку інших захворювань або смерті від інших причин.

Людям, які приймають препарати, що впливають на імунну систему, мають серйозні хронічні захворювання або ж схильні до важких алергічних реакцій, потрібно проконсультуватись про вакцинацію зі своїм лікарем завчасно та повідомити про них медичного працівника, який проводить щеплення.

Читайте також: Як симптоми COVID-19 відрізняються у хворих залежно від віку і статі

Також перед вакцинацією проводиться медичний огляд пацієнтів. Пі час цього огляду необхідно повідомити лікаря про будь-які алергічні реакції, що були раніше.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів подовжив адаптивний карантин на території України до 1 жовтня 2021 року.

За час пандемії в Україні на COVID-19 захворіло 2 261 354 особи, з них одужали 2 193 752 людини, летальних випадків зареєстровано 53 149. Минулої доби виявлено 1 122 нових випадки зараження коронавірусом.

Від початку вакцинальної кампанії щеплено 4 324 553 людини, з них отримали одну дозу 4 324 551 людина, повністю імунізовані та отримали дві дози 2 521 848 людей (із них двоє осіб отримали одну дозу за кордоном). Загалом проведено 6 846 399 щеплень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-