Скасування заочного арешту Дубілета ускладнить його екстрадицію — Ситник

Скасування заочного арешту Дубілета ускладнить його екстрадицію — Ситник

Укрінформ
Рішення Вищого антикорупційного суду щодо скасування заочного арешту колишнього голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета ускладнить його естрадицію.

Про це заявив директор Національного антикорупційного бюро під час брифінгу “Презентація звіту про діяльність НАБУ і САП у І півріччі 2021 року" в Укрінформі.

“Це у будь-якому випадку не зупинить розслідування, але питання доставки, екстрадиції це укладнить”, - сказав він.

За словами Ситника, наразі ситуацію ускладнює і те, що НАБУ і Офіс генпрокурора по-різному тлумачать норми законодавства щодо процедур, пов’язаних із екстрадицією фігурантів кримінальних справ. Зокрема, ОГП наполягає на направленні повісток про виклик підозрюваних у країну їх перебування і отримання відповіді на них.

“Зараз, останні пів року, у нас триває дискусія, яка зводиться до того, що спочатку направляйте повістку... Вона може дійти, а людина переїхала у межах ЄС у іншу країну, і так можна десятками років чекати відповіді на ці повістки”, - говорить Ситник.

Директор НАБУ зазначив, що з цього приводу ініціював проведення наради у ОГП.

“Я сподіваюся, що ми з прокуратурою знайдемо спільну мову. Можливо, це буде законопроєкт, який врегулює питання, але вся практика, яка була перед цим, (щодо процедури екстрадиції - ред.) була зовсім іншою”, - сказав Ситник.

Читайте також: Рішення ВАКС щодо Дубілета «болісно вдарило» по справі — Ситник

Як повідомляв Укрінформ, Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду 20 липня частково задовольнила скаргу адвокатів колишнього голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета і скасувала його заочний арешт.

Раніше Спеціалізована антикорупційна прокуратура звернулася до Інтерполу з проханням щодо оголошення у розшук Дубілета, який наразі переховується за кордоном.

Дубілета підозрюють у причетності до розтрати 8 млрд грн ПриватБанку перед його націоналізацією наприкінці 2016 року.

За версією слідства, ексголова правління ПриватБанку в останній день перед визнанням банку неплатоспроможним у грудні 2016 року спрямував до банківської установи, розташованої в одній з країн ЄС, листи з проханням погасити заборгованість двох великих агрокомпаній за раніше виданими акредитивами за рахунок коштів ПриватБанку, які зберігалися на кореспондентському рахунку у цьому банку.

У НАБУ вважають, що посадовці ПриватБанку підробили банківські документи, внесли несанкціоновані зміни у баланс банку, у раніше створені електронні документи в електронній системі банку, аби потім приховати цей злочин.

Також наприкінці лютого ексголові правління ПриватБанку Дубілету, колишньому заступнику голови правління банку Володимиру Яценку і колишній очільниці одного з підрозділів банку повідомили про підозри у розтраті чужого майна на суму 136 млн грн.

ПриватБанк був націоналізований у грудні 2016 року. Держава докапіталізувала його на 155 млрд грн. Портфель неробочих кредитів ПриватБанку, який пов'язують з попередніми власниками, на 31 грудня 2018 року оцінювався у 212,795 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-