САП просить Інтерпол оголосити у розшук ексочільника ПриватБанку Дубілета

САП просить Інтерпол оголосити у розшук ексочільника ПриватБанку Дубілета

Укрінформ
Спеціалізована антикорупційна прокуратура вже звернулася до Інтерполу із проханням щодо оголошення у розшук колишнього міноритарного акціонера ПриватБанку Олександра Дубілета, який наразі переховується за кордоном.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це в.о. керівника САП Максим Грищук розповів у ефірі “Радіо НВ”.

Водночас він не сказав, коли це звернення було зроблено, посилаючись на таємницю слідства.

Щодо справи VAB-банку Грищук зазначив, що у САП хочуть скерувати запит на екстрадицію одного з підозрюваних.

“Ми більше півроку маємо переписку і дискусію з міжнародним підрозділом Офісу генерального прокурора, бо через них іде запит на екстрадицію, але результат такий самий, як і був — ніхто нічого (документів, які стосуються питання процедури екстрадиції — ред.) не скерував”, - сказав в.о. керівника САП.

Водночас він відмовився уточнити, чи не йде у цьому випадку мова про ексвласника банку Олега Бахматюка.

Як повідомлялося, 29 березня Грищук поінформував, що НАБУ оголосило у розшук ексголову правління ПриватБанку Олександра Дубілета, якого підозрюють у причетності до розтрати 8 млрд грн банку перед його націоналізацією наприкінці 2016 року.

15 березня НАБУ оголосило підозру трьом експосадовцям ПриватБанку - ексголові правління Олександру Дубілету, його заступнику та керівнику міжбанківських операцій. Їх підозрюють у розтраті 8 мільярдів гривень.

Читайте також: ВАКС заочно заарештував ексголову правління ПриватБанку Дубілета - ЦПК

За версією слідства, ексголова правління ПриватБанку в останній день перед визнанням банку неплатоспроможним у грудні 2016 року спрямував до банківської установи, розташованої в одній з країн ЄС, листи з проханням погасити заборгованість двох великих агрокомпаній за раніше виданими акредитивами за рахунок коштів ПриватБанку, які зберігалися на кореспондентському рахунку у цьому банку.

У НАБУ вважають, що посадовці ПриватБанку підробили банківські документи, внесли несанкціоновані зміни у баланс банку, у раніше створені електронні документи в електронній системі банку, аби потім приховати цей злочин.

Також наприкінці лютого ексголові правління ПриватБанку Дубілету, колишньому заступнику голови правління банку Володимиру Яценку і колишній очільниці одного з підрозділів банку повідомили про підозри у розтраті чужого майна на суму 136 млн грн.

ВАКС обрав Яценку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із заставою у 52,2 млн грн, а колишній посадовиці ПриватБанку - у вигляді застави в розмірі 2,744 млн грн.

Читайте також: Суд закрив справу за позовом Дубілета до ПриватБанку

Водночас слідству не вдалося з’ясувати місце перебування ексголови правління ПриватБанку Дубілета.

ПриватБанк був націоналізований у грудні 2016 року. Держава докапіталізувала його на 155 млрд грн. Портфель неробочих кредитів ПриватБанку, який пов'язують з попередніми власниками, на 31 грудня 2018 року оцінювався у 212,795 млрд грн.

Також раніше Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заочно заарештувала Бахматюка.

Бахматюка оголосили у національний розшук 22 листопада 2019 року. НАБУ оголосило йому підозру в справі заволодіння 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту Нацбанку.

Читайте також: НАБУ оголосило в розшук ексголову правління ПриватБанку Дубілета

За даними пресслужби Нацбанку, Бахматюк загалом винен державі 29,3 млрд грн. Сума боргу складається з: 11 млрд грн – Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, який виплатив цю суму вкладникам двох банків – "Фінансова ініціатива" та VAB банку, власником яких він був, 10,6 млрд грн – Національному банку за кредитами рефінансування, виданим згаданим банкам, та 7,7 млрд грн – трьом державним банкам.

7 лютого у НАБУ повідомили, що мають рішення суду про затримання ексвласника VAB банку Олега Бахматюка. Він наразі перебуває за межами України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-