Штам Delta може спричинити в Україні сплеск коронавірусу за два тижні – Радуцький

Штам Delta може спричинити в Україні сплеск коронавірусу за два тижні – Радуцький

Укрінформ
У зв'язку з поширенням нового штаму COVID-19 "Дельта" в Україні поступово погіршується епідеміологічна ситуація, і упродовж двох тижнів може трапитися спалах хвороби.

Як передає Укрінформ, про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, коментуючи у Фейсбуці прогноз Київської школи економіки.

"У Київській школі економіки вважають, що спалах хвороби може трапитись упродовж двох тижнів. За даними КШЕ, у зоні ризику Дніпропетровська, Одеська, Донецька, Житомирська, Закарпатська та Хмельницька області", - зауважив парламентарій.

Читайте також: Delta-штам підтвердили на Тернопільщині – одразу 52 випадки

При цьому він відзначив, що нещодавно ВООЗ прогнозувала нову хвилю коронавірусу в Україні на кінець серпня – початок вересня. І ці прогнози майже збігаються.

"Головна причина спалаху – розповсюдження штаму «Дельта». В Україні вже підтверджено приблизно 150 випадків. Останнє дослідження, проведене у Китаї, доводить: концентрація вірусу в крові інфікованої людини у випадку штаму «Дельта» у тисячу разів більша, ніж китайським штамом. Тому у хворого набагато більша ймовірність інфікувати інших людей", - написав Радуцький.

При цьому він відзначив, що новий штам вірусу «Дельта» має інші симптоми - лихоманка, головний біль, біль у горлі та нежить, також фіксують випадки порушення слуху, шлунково-кишкові проблеми та утворення згустків крові, що призводять до загибелі тканин і утворення гангрен.

Читайте також: В Україні підтвердили вже 143 випадки штаму коронавірусу Delta

Радуцький зауважив, що ймовірність тяжкого перебігу хвороби при зараженні штамом «Дельта» набагато вища для невакцинованих. А після щеплення людина переносить хворобу або безсимптомно, або у легкій формі.

Голова комітету нагадав, що за минулу добу в Україні щеплено майже 160 тис. громадян. Зокрема, серед працівників сфери освіти повний курс щеплення пройшли 308 тис. осіб.

"Попереду Львівська (25 тис), Запорізька (23,5 тис), Харківська (17,1 тис),. Аутсайдери - Волинська (6,8 тис осіб), Чернівецька (6,6 тис), Луганська (2,7 тис) та Донецька (4,5 тис) області", - розповів Радуцький.

Читайте також: Delta-штам циркулює на Херсонщині з середини червня

Серед працівників критичної інфраструктури, за його словами, вакциновано майже 44 тис працівників. Найбільше у Полтавській області – 7,3 тис осіб. Найменше у Чернівецькій області - лише 70. В Івано-Франківській та Тернопільській областях – до 200 осіб.

"Значна різниця у цифрах – свідчення того, що від наполегливості та системності роботи місцевої влади залежить, чи зможемо ми обігнати пандемію, чи вона обжене нас", - резюмував Радуцький.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 5 серпня в Україні лабораторно підтверджено 2 256 397 випадків захворювання на коронавірусну хворобу. За добу 4 серпня зафіксовано 1052 нових випадки. Станом на 5 серпня в Україні проведено понад 6 мільйонів щеплень проти COVID-19. За добу 4 серпня 2021 року вакциновано від COVID-19 159 121 людину.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-