Чаус має статуси і потерпілого, і підозрюваного – адвокат

Чаус має статуси і потерпілого, і підозрюваного – адвокат

Відео
Укрінформ
Екссуддя Дніпровського районного суду Києва Микола Чаус має наразі два статуси – підозрюваного у справі, яку розслідує НАБУ щодо ймовірного хабаря, і потерпілого у справі щодо його викрадення, яку розслідує СБУ.

Про це у своєму відеозверненні, розміщеному у Ютубі, поінформував адвокат Чауса Ростислав Кравець, передає Укрінформ.

«У Миколи Чауса наразі два статуси: перший – він підозрюваний у справі НАБУ, другий – він потерпілий у справі про його викрадення. Наразі він не є затриманим», - зазначив Кравець.

Адвокат також поінформував, що вже підготовлено клопотання до Офісу генпрокурора про зміну підслідності справи, яка знаходиться у НАБУ. На його переконання, цю справу має розглядати будь-який інший правоохоронний орган, не тільки СБУ.

Кравець нагадав, що нещодавно особисто зустрічався з Чаусом.

«Знайшов сам, і СБУ надало мені можливість поспілкуватися з підзахисним. Спілкувалися необмежено по часу, стільки, скільки мені було потрібно, я обговорив з ним усі питання, єдине - це було у присутності співробітника СБУ. Вигляд у нього дійсно, м’яко кажучи, втомлений, і йому наразі надається професійна медична допомога, яка, на мій погляд, необхідна», - зазначив адвокат.

За його словами, Чаусу зробили аналізи, результати яких покажуть, зокрема, чи давали йому якісь препарати. Адвокат заявив, що його підзахисному справді необхідна допомога. «Об’єктивно, я навіть був здивований, що все-таки СБУ взяло його під захист, а не залишило його у тій ситуації, у якій він знаходився», - сказав Кравець.

Адвокат зазначив, що не обговорював із екссуддею, яким чином він потрапив у Молдову, але обговорили те, як він потрапив в Україну.

«На мій погляд, це цілий детективний серіал, і придумати таке неможливо. Як Чаус опинився на території України – я не можу цього зараз сказати. Коли – теж не можу сказати», - сказав він.

Адвокат уточнив, що місцезнаходження Чауса приховується «дійсно для забезпечення йому безпеки».

Водночас на запитання користувачів соцмережі про те, чи впливали представники СБУ на Чауса фізично і психологічно, юрист зазначив, що він не думає, що це було.

«Об’єктивно, я не професіонал у медичній сфері, але я не бачив, щоб на нього впливали. І на мене не впливали – ні СБУ, ні будь-які інші правоохоронні органи, ні будь-які інші невідомі мені особи на мене не тиснули», - заявив Кравець.

Водночас юрист зазначив, що відео за участю Чауса, які раніше з’являлися у Інтернеті, той записував не по своїй волі.

Окремо він додав, що екссудді не дали поспілкуватися з родиною, бо це може, на думку слідчих, зашкодити захисту Чауса.

Коментуючи обставини того, як Чауса виявили в Україні, він зазначив, що екссуддю знайшов не староста села на Вінниччині, як про це повідомляли ЗМІ раніше, а інша особа. Водночас Кравець уточнив, що він не може розкрити цю інформацію.

Читайте також: ВАКС обиратиме запобіжний захід Чаусу 4 серпня

Як повідомлялося, 30 липня низка українських ЗМІ поінформували про виявлення у селі на Вінниччині екссудді Миколи Чауса - нібито житель села Мазурівка сказав поліції, що Чаус перебуває в цьому населеному пункті. Після цього поліція затримала екссуддю, але його пізніше нібито “перехопили” співробітники СБУ і вивезли в невідомому напрямку.

Згодом в СБУ заявили, що «не викрадали» Чауса, а діяли в межах закону та своїх повноважень, оскільки розслідують викрадення екссудді Чауса та незаконне переправлення його через державний кордон.

Своєю чергою НАБУ наполягає на передачі їм Чауса, обвинувачуваного у корупції.

1 серпня адвокат екссудді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса Ростислав Кравець повідомив, що знайшов свого підзахисного і що наразі той знаходиться під захистом СБУ та отримує медичну допомогу.

Читайте також: Викрадення Чауса: у Молдові спростовують справжніть документа з іменами держохоронців

Детективи НАБУ у серпні 2016 року викрили суддю Чауса в отриманні хабаря в розмірі 150 тис. дол. У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік з України і переховувався у Молдові.

3 березня колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Верховного суду Молдови відмовила в наданні політичного притулку екссудді Чаусу.

3 квітня цього року адвокат Чауса Юліан Балан заявив, що група невідомих озброєних чоловіків викрала Чауса в центрі Кишинева.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-