СБУ заявляє, що не «викрадала» Чауса, а діяла в межах закону та своїх повноважень

СБУ заявляє, що не «викрадала» Чауса, а діяла в межах закону та своїх повноважень

Укрінформ
Служба безпеки України не «викрадала» колишнього суддю Дніпровського районного суду м. Києва Миколу Чауса, а діяла в межах закону та своїх повноважень.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби СБУ, наданій Укрінформу.

"Саме СБУ з травня 2021 року здійснює досудове розслідування кримінального провадження за фактами викрадення екссудді Чауса та незаконного переправлення його через державний кордон", - нагадують у спецслужбі.

У СБУ стверджують, що виконували свої посадові обов’язки в рамках розслідування відповідного кримінального провадження, а будь-які спроби представити суспільству інформацію в іншому ключі є звичайними маніпуляціями.

Також у СБУ звернули увагу на те, що вчора на гарячу лінію Служби безпеки звернулася особа, яка повідомила, що до однієї з селищних рад Вінницької області прибув чоловік, який представився Миколою Чаусом і попросив викликати саме співробітників СБУ.

Читайте також: У МЗС висловили подив заявами Молдови про завершення розслідування у справі Чауса

Згодом слідчі СБУ отримали від Чауса дані, які свідчать про його викрадення, позбавлення волі та застосування до нього інших протизаконних дій. У зв’язку з відповідною заявою щодо пана Чауса вжито заходів для забезпечення його безпеки.

У спецслужбі повідомили, що, зважаючи на його фізичний і моральний стан після тривалого позбавлення волі, наразі йому надається необхідна медична допомога. Про це окремо поінформовано дружину пана Чауса, слідчі СБУ знаходяться в постійному контакті з його родичами.

У СБУ додали, що вживають необхідних заходів для встановлення всіх обставин викрадення екссудді Чауса, позбавлення його волі та встановлення осіб, які це скоїли.

Як повідомлялося, 30 липня низка українських ЗМІ повідомили про виявлення у селі на Вінниччині екссудді Миколи Чауса. Нібито житель села Мазурівка сказав поліції, що Чаус перебуває в цьому населеному пункті. Після цього поліція затримала екссуддю, але його пізніше нібито “перехопили” співробітники СБУ і вивезли в невідомому напрямку.

У НАБУ повідомляли, що правоохоронці, які затримали підозрюваного екссуддю Дніпровського районного суду Києва, на зв'язок із детективами Національного антикорупційного бюро України не виходили.

Читайте також: НАБУ стверджує, що СБУ відмовилася передати їм розшукуваного суддю Чауса

Детективи НАБУ в серпні 2016 року викрили суддю Чауса в отриманні хабаря в розмірі 150 тис. дол.

У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік з України і переховувався у Молдові.

3 березня колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Верховного суду Молдови відмовила в наданні політичного притулку екссудді Чаусу.

3 квітня цього року адвокат Чауса Юліан Балан заявив, що група невідомих озброєних чоловіків викрала Чауса в центрі Кишинева.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-