Майже 12 тисяч фейкових акаунтів: СБУ ліквідувала потужну проросійську ботоферму

Майже 12 тисяч фейкових акаунтів: СБУ ліквідувала потужну проросійську ботоферму

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України в Івано-Франківській області ліквідувала потужну ботоферму, яка виконувала завдання замовників з РФ.

Про це йдеться на сайті СБУ, передає Укрінформ.

Зазначається, що організував її місцевий житель, спеціаліст з інформаційних та телекомунікаційних технологій. Тільки від початку року він використав для реєстрації фейкових акаунтів майже 12 тисяч SIM-карток українських та російських мобільних операторів.

Ботоферма працювала здебільшого у соцмережах, месенджерах та електронних гаманцях.

Замовниками послуг були більшістю клієнти з РФ. І використовували її «потужності», коли потрібні були масштабні спотворення реального стану речей. У основному, це «накрутка» кількості переглядів, вподобань, коментарів у соціальних мережах та відеохостингах. «Розрахунки» велися в рублях.

У ході проведених обшуків за місцем реального мешкання організатора ботоферми виявлено та вилучено SIM-шлюзи, комп’ютерне та інше спеціалізоване телекомунікаційне обладнання та майже три тисячі SIM-карток операторів мобільного зв’язку.

Наразі тривають слідчі дії.

Після завершення експертиз планується оголосити організатору оборудки про підозру у несанкціонованому втручанні в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку, що передбачено ст. 361 Кримінального кодексу України.

Читайте також: СБУ заблокувала ботоферму, яку «годували» з Росії криптовалютою

Як повідомляв Укрінформ, кіберфахівці Служби безпеки України у Чернігові припинили діяльність ботоферми, яку адміністрували з Росії. Співробітники спецслужби встановили, що через ботоферму поширювалась фейкова інформація для створення панічних настроїв серед населення. Зокрема, розміщувались повідомлення для дискредитації української влади і заклики до повалення конституційного ладу. Також боти публікували неправдиву інформацію про мінування об’єктів, у тому числі критичної інфраструктури.

Фото: ssu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-