П'ята річниця загибелі Павла Шеремета: моніторингова місія ООН зробила заяву

П'ята річниця загибелі Павла Шеремета: моніторингова місія ООН зробила заяву

Укрінформ
Моніторингова місія ООН з прав людини закликає органи влади забезпечити відповідальність за смерть журналіста Павла Шеремета з дотриманням гарантій ефективного та неупередженого розслідування та судового розгляду для всіх сторін процесу.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Моніторингова місія ООН з прав людини.

«Цього дня п’ять років тому в результаті вибуху автомобіля був убитий відомий журналіст Павло Шеремет. Виконавці злочину встановили та активували вибуховий пристрій, коли Павло Шеремет їхав у центрі Києва. Ймовірних виконавців було встановлено і їм було повідомлено про підозру у 2019 році, однак вирок досі не винесений», - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Сьогодні - п'ята річниця загибелі Павла Шеремета

Зазначається, що один з них залишається під домашнім арештом, тоді як іншим арешт був знятий.

«Судові слухання часто супроводжувались протестами прихильників підозрюваних, які стверджували про недостатність доказів для доведення їх вини», - сказано в повідомленні.

У Моніторинговій місії заявляють, що насильство та вбивства журналістів повинні припинитися.

Як повідомлялося, 12 грудня 2019 року тодішній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про затримання та оголошення підозр лікарю і волонтеру Юлії Кузьменко, медсестрі парашутно-десантного батальйону Яні Дугарь і ветерану АТО Андрію Антоненку.

Читайте також: Монастирський зробить висновки про якість роботи МВС після рішення суду у справі Шеремета

У вересні 2020 року обвинувальний акт щодо них направили до суду.

4 січня були оприлюднені аудіозаписи, на яких нібито посадові особи КДБ Білорусі обговорюють усунення політичних опонентів, зокрема, Шеремета. Ексспівробітник білоруського спецназу Ігор Макар, який передав українській поліції аудіозаписи, 19 січня дав свідчення в Києві у справі про вбивство Шеремета.

Читайте також: Поліція просить чотири країни перевірити версію про білоруський слід у справі Шеремета

Дугарь звільнили з-під варти у травні 2020 року. Пізніше, 11 серпня того року, відпустили з-під варти під цілодобовий домашній арешт Кузьменко. Водночас Антоненка звільнили із СІЗО під цілодобовий домашній арешт лише 30 квітня 2021 року.

29 червня 2021 року Шевченківський районний суд Києва продовжив на два місяці запобіжний захід у вигляді домашнього арешту для обвинувачуваної у справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета Юлії Кузьменко та дії обов'язків для іншої обвинувачуваної у цій справі - Яни Дугарь.

Наступне засідання у справі призначено на 27 липня 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-