Понад 40% українців стикаються з кібербулінгом, третина - з шахрайством онлайн

Понад 40% українців стикаються з кібербулінгом, третина - з шахрайством онлайн

Опитування
Укрінформ
Сорок один відсоток українців стикаються в інтернеті з кібербулінгом, а 30% - з онлайн-шахрайством.

Такими є результати загальнонаціонального опитування «Безпека в інтернеті», які презентовані на пресконференції в Укрінформі.

"За результатами дослідження, загрози, з якими зіткнулися респонденти за 6 місяців до дати проведення дослідження, є такими: 41% українців стикаються в інтернеті з образливими коментарями - це те що ми називаємо кібербулінгом, хейтом в онлайні... І цю проблему не треба недооцінювати, тому що вона дуже часто може виходити в офлайн і бути причиною різних негативних наслідків для людини", - зазначила генеральний директор директорату європейської інтеграції Мінцифри Гульсанна Мамедієва.

Також 30% українців стикалися з онлайн шахрайством, 30% - зі сценами жорстокості в онлайні, 25% - з образливими діями, 23% - з неприємними або відштовхуючими новинами в онлайні.

"Дискримінація за ознаками віку, статі, етнічного походження та іншими ознаками була присутня у житті у 21% українців. Вспливаюча реклама сайтів порнографічного характеру - 16%, сексуальне переслідування та сексуальний контент - 13%", - зазначила Мамедієва.

Читайте також: В Україні представили перший онлайн-курс з цифрових прав та безпеки дітей в інтернеті

Також вона повідомила, що 92% респондентів від 15 років користуються інтернетом щодня. Для вікової категорії 12-14 років цей показник є вищим і становить 98%.

"Серед населення 15 років і старше 65% почуваються в онлайні скоріше незахищеними. Серед них 12% почуваються незахищеними в онлайні взагалі", - додала представник Мінцифри.

Як зазначила представник Київського міжнародного інституту соціології Наталія Харченко, метою дослідження було з'ясування загальних практик користування інтернетом жителів України, вивчення ризиків, на які вони наражаються впродовж цього користування, а також вмінь захистити себе та своїх дітей від подібних ризиків.

"Ми вивчали дві цільові групи - людей старших 15 років і підлітків 12 -14 років. Інформація про дітей меншого віку збиралася зі слів батьків. Застосовувався метод телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера", - зазначила вона.

"Результати цього дослідження будуть використані і покладені в основу нової політики, яка розробляється, вона враховуватиме сучасні реалії, які є в інтернет середовищі в Україні, ризики та загрози, з якими стикаються користувачі інтернету, зокрема діти", - розповів заступник голови Консультативної місії ЄС в Україні Фредрік Весслау.

Він зауважив, що Консультативна місія ЄС підтримує розробку платформи з онлайн безпеки, яка допоможе усім користувачам інтернету відчувати себе в безпеці.

Дослідження «Безпека в інтернеті» виконано за ініціативи Міністерства цифрової трансформації, Міністерства внутрішніх справ та за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу. Проведено дослідження Київським міжнародним інститутом соціології у 903 населених пунктах.

Дослідження проведено з 3 березня по 15 квітня 2021 року. Польовий етап тривав 29 березня - 4 квітня 2021 року. Вибірка дослідження репрезентативна для населення України віком 12 років і старше користувачів інтернету. Похибка вибірки не перевищує 2,4% для користувачів 15 років і старших і 5,5% для підлітків 12-14 років.

Фото Володимира Тарасова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-