Україна купить криголам для досліджень Антарктики: комітет ВР погодив виділення коштів

Україна купить криголам для досліджень Антарктики: комітет ВР погодив виділення коштів

Укрінформ
Бюджетний комітет Верховної Ради погодив виділення коштів для придбання криголаму для досліджень Антарктики та океану.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Національного антарктичного наукового центру. 

"Сьогодні, 14 липня 2021 року, Комітет Верховної Ради України з питань бюджету прийняв рішення, що дозволить почати процедуру купівлі криголаму для українських антарктичних експедицій та досліджень Світового океану", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, під час засідання Комітету було погоджено розпорядження КМУ щодо перерозподілу деяких видатків МОН на 2021 рік, яке передбачає збільшення фінансування за програмою «Наукова і науково-технічна діяльність на антарктичній станції “Академік Вернадський”». Кошти будуть використані передусім для придбання легендарного британського науково-дослідного криголама «Джеймс Кларк Росс».

Читайте також: На антарктичній станції «Академік Вернадський» полярники провели віртуальну екскурсію

Як зазначається, власний океанографічний криголам дозволить Україні: після тривалої перерви повернутись до досліджень Світового океану; розв’язати логістичні проблеми на антарктичній станції “Академік Вернадський” та розширити можливості сезонних експедицій; створювати науково-дослідні та логістичні консорціуми з іншими країнами; проводити дослідження не тільки в Антарктиді, а й в Арктиці, та, за потреби, в інших регіонах океану.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів виділив кошти на придбання науково-дослідного судна – криголама для українських антарктичних експедицій та досліджень Світового океану. Розпорядження про перерозподіл деяких видатків держбюджету, передбачених МОН на 2021 рік, було прийняте 7 липня, на засіданні Кабміну.

Фото: uac.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-